Νέα μελέτη ρίχνει φως στο μυστηριώδες σβήσιμο του υπεργίγαντα αστέρα

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής Κινέζους αστρονόμους έριξε φως στο μυστηριώδες σκοτάδι του Betelgeuse, του λαμπρότερου κοκκινωπού αστέρα που βρίσκεται στον ώμο του αστερισμού του Ωρίωνα.

Από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020, o Betelgeuse πέρασε μια μυστηριώδη εξασθένηση, προσελκύοντας την προσοχή τόσο των αστρονόμων όσο και του κοινού.

Η φωτεινότητα εξασθένισε πάνω από 2,5 φορές, η οποία θα μπορούσε ακόμη και να διακριθεί με γυμνά μάτια στον νυχτερινό ουρανό.

Οι αστρονόμοι έχουν παρουσιάσει αρκετούς πιθανούς λόγους, συμπεριλαμβανομένης της προ-φάσης της έκρηξης σουπερνόβα, της απόκρυψης σκόνης και των αλλαγών στη φωτόσφαιρα του αστεριού.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τα Εθνικά Αστρονομικά Αστεροσκοπεία (NAOC) στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών ανέλυσε τα σχεδόν υπέρυθρα φάσματα Betelgeuse υψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν στο Αστεροσκοπείο Weihai του Πανεπιστημίου Shandong κατά τη διάρκεια των φάσεων εξασθένησης και μετά-εξασθένησης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η εξασθένηση πιθανότατα προκλήθηκε από την παρουσία ενός μεγάλου σκοτεινού αστρικού σημείου στην επιφάνεια του Betelgeuse.

Τα ευρήματα μας δίνουν μια εικόνα για τη φύση των κόκκινων υπεργίγαντων αστεριών, τους κύριους συντελεστές στον εμπλουτισμό βαρέων στοιχείων στο σύμπαν, δήλωσε ο Zhao Gang από τα NAOC, τα οποία ήταν επικεφαλής της έρευνας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *