Για ορισμένους αθλητές στο εξωτερικό, μπορεί να είναι μια «γλυκιά μελαγχολία» να αγωνιστούν στους Χειμερινούς Αγώνες του Πεκίνου, καθώς αγωνίζονται να κρατήσουν μια καλή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης της φόρμας τους και της απόλαυσης των τοπικών λιχουδιών.
Η Αμερικανίδα σνόουμπορντ Tessa Maud, ολυμπιονίκης για πρώτη φορά, κέρασε τον εαυτό της με ένα ακόμη μεγάλο γεύμα στην καφετέρια του χωριού αθλητών στις 12 Φεβρουαρίου πριν φύγει από το Πεκίνο για το σπίτι.
Η 18χρονη μοιράστηκε το μενού της στο TikTok – τηγανητό ρύζι, κοτόπουλο Kung Pao, κουνουπίδι, τηγανίτες και γλυκά με πράσινο κρεμμύδι και ψητή πάπια Πεκίνου, η οποία είχε «τρελή» γεύση όπως περιέγραψε.
Η Maud έχει γίνει μια αισθητή στο διαδικτύο στην Κίνα, αφού μοιράστηκε ένα vlog στο οποίο συγκινήθηκε με κλάματα όταν ένας χαρούμενος Κινέζος εθελόντρια της είπε «Καλώς ήλθατε στην Κίνα» στην τελετή έναρξης. Η εγκάρδια στιγμή άγγιξε εκατομμύρια χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.
Όμως περίμεναν περισσότερες εκπλήξεις
Το Πεκίνο 2022 αποδείχθηκε μια εντελώς νέα και απολαυστική γαστρονομική εμπειρία για την Maud. Το τι να φάει ήταν μια καθημερινή δύσκολη επιλογή για εκείνη γιατί «όλα είναι τόσο καλά».
Τεκμηρίωσε λεπτομέρειες για τη ζωή της στο Πεκίνο με τα ημερολόγιά της στην καφετέρια που χαιρετίστηκαν από πολλούς θεατές.
“Δοκίμασα γλυκόξινο χοιρινό, χοιρινά ζυμαρικά, πικάντικο τόφου και νουντλς Dandan. Πείτε μου περισσότερα πράγματα να δοκιμάσω”, ρώτησε στο Tiktok, κάτι που απηχήθηκε αμέσως από τους followers που έκαναν μια λίστα με δημοφιλή κινέζικα πιάτα στον λογαριασμό της.
Η Julia Marino, συμπατριώτισσα της Maud, εξέπληξε επίσης τον κόσμο αφού παραδέχτηκε ότι είχε δοκιμάσει περίπου 200 ζυμαρικά κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 6 Φεβρουαρίου.
Η Marino, που πήρε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό του slopestyle του σνόουμπορντ γυναικών, δεν δίστασε ούτε λεπτό να μιλήσει για το αγαπημένο της φαγητό – τα ζυμαρικά.
“Πιθανότατα έχω φάει περίπου 200 ζυμαρικά από τότε που είμαι εδώ. Τόσα ζυμαρικά. Επιστρέφω από το βουνό – ζυμαρικά. Είναι το μόνο πράγμα που νιώθω ότι είναι σταθερά πάντα καλό”, είπε στο NBC Chicago.
Ομοίως, η σνόουμπορντ Jenise Spiteri, η μόνη Ολυμπιονίκης που εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή χώρα της Μάλτας είναι ένας άλλος μεγάλος θαυμαστής του κινέζικου φαγητού.
Έγινε το «κορίτσι με τα κόκκινα φασόλια» στην Κίνα αφού μια σκηνή που μεταδόθηκε ζωντανά σε παγκόσμιο επίπεδο την δείχνει να βγάζει ένα τσακισμένο, πεπλατυσμένο κουλούρι από την τσέπη του αγωνιστικού της κοστουμιού που είχε μια μεγάλη δαγκωματιά με ένα τεράστιο χαμόγελο στο πρόσωπό της στα διαλείμματά της, κατά τη διάρκεια της προκριματικής διαδρομής halfpipe.
“Άρχισα να τα τρώω την πρώτη μέρα. Και μετά για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό”, είπε ο Spiteri σε συνέντευξή του σε κινεζικά μέσα.
Ωστόσο, παραδόξως, οι μικρές μπάλες με σουσάμι αποδείχτηκαν το αγαπημένο της κινέζικο σνακ εκεί. «Ξέρεις τα μικρά σουσάμι μπαλάκια… τηγανητά, τυλιχτά με σουσάμι, μαστιχωτά με κόκκινα φασόλια μέσα», είπε. «Θέλω να φάω εκατό από αυτά».
Στο τελευταίο γεύμα στο Ολυμπιακό Χωριό η Spiteri δεν ξέχασε τα τσουρέκια της. «Αντίο στους καταπληκτικούς εργάτες που σέρβιραν το φαγητό μας καθημερινά», σε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε με εργαζόμενους στην καντίνα, χαμογέλασε κρατώντας ένα τσουρέκι με κόκκινα φασόλια.
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΓΕΥΣΗ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΕΥΣΗ
Εκτός από την κινέζικη κουζίνα, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο του μενού, στους αθλητές προσφέρονται συνολικά 678 πιάτα που καλύπτουν διάφορα γούστα και ανάγκες στις τρεις αγωνιστικές ζώνες του Πεκίνου, του Yanqing και του Zhangjiakou, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του χωριού της οργανωτικής επιτροπής και τμήμα λειτουργίας.
Το μενού, που αναπτύχθηκε για σχεδόν τέσσερα χρόνια, έχει σχεδιαστεί για να ανταποκρίνεται στις διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις των αθλητών, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τη θρησκευτική ποικιλομορφία, δήλωσε ο Song Xueying, διευθυντής επιχειρήσεων του Χειμερινού Ολυμπιακού Χωριού Yanqing.
Τα αυθεντικά κινέζικα φαγητά κυμαίνονται από ψητή πάπια Πεκίνου, κοτόπουλο Kung Pao, Ma Po Tofu, ζυμαρικά έως τοπικές σπεσιαλιτέ όπως πικάντικα νουντλς Sichuan Dandan, χοτσοπότς και καντονέζικο φαγητό Char Siu ή κινέζικο χοιρινό μπάρμπεκιου.
Η Jutta Leerdam, μια 23χρονη αθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας από την Ολλανδία, δημοσίευσε το αγαπημένο της πικάντικο hotchpotch στα social media. «Αυτό είναι το διάσημο κινέζικο σνακ, πικάντικο hotchpotch, το οποίο είναι πιο υγιεινό από το μπιφτέκι και τις πατάτες τηγανιτές», επαίνεσε ο Leerdam, με πολλούς οπαδούς να λένε «φαίνεται τόσο νόστιμο!»
Εκτός από τις παραδοσιακές ασιατικές κουζίνες όπως το σούσι, το udon και το stir-fried Kimchi, η δυτική πίτσα και τα ζυμαρικά είναι επίσης διαθέσιμα για να ικανοποιήσουν διαφορετικά γούστα, σύμφωνα με την οργανωτική επιτροπή.
Επιπλέον, μια σειρά από πιάτα για χορτοφάγους και χαλάλ σερβίρεται στην καντίνα, με διαθέσιμη υπηρεσία kosher για την κάλυψη των ειδικών διατροφικών αναγκών αθλητών από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Οι υπηρεσίες catering στους Αγώνες του Πεκίνου έχουν κερδίσει ευρεία εκτίμηση από μέλη της οικογένειας των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Thomas Bach.
«Αν είχα μείνει τρεις μέρες στο χωριό, θα είχα πάρει άλλα 10 κιλά», είπε όταν επισκέφτηκε το Ολυμπιακό Χωριό στο Yanqing στις 11 Φεβρουαρίου.
ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗΝ ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Το περιβάλλον φαγητού υψηλής τεχνολογίας στο Main Media Center (MMC) έχει γίνει επίσης επιτυχία καθώς ο ρομποτικός μπάρμαν στην έξυπνη καντίνα, ο Mr. Mix έχει γίνει ο «ροκ σταρ» με το «Tech Show» του να γίνεται viral στα κοινωνικά δίκτυα.
Η καντίνα, έκτασης 3.700 τετραγωνικών μέτρων, μπορεί να φιλοξενήσει σχεδόν 1.000 άτομα που γευματίζουν με περισσότερα από 100 πιάτα.
«Έχουμε περισσότερους από 10 έξυπνους εξοπλισμούς εστίασης, συμπεριλαμβανομένου του αυτόματου τηγανητού γουόκ, του ουρανού, της μηχανής μπέργκερ καθώς και του μπάρμαν», δήλωσε ο Zhong Zhanpeng, επόπτης έργου του MMC Smart Restaurant σε συνέντευξή του στο Xinhua.
Οι ρομπότ σεφ, οι οποίοι ελέγχουν αυτόματα το πρόγραμμα μαγειρικής, εισήχθησαν στους Αγώνες του Πεκίνου. «Με μεγάλη αποτελεσματικότητα, είναι σχεδόν εξίσου καλοί με τους πραγματικούς ανθρώπους σεφ όσον αφορά στο αποτέλεσμα, καθώς λάβαμε καλά σχόλια από τους δημοσιογράφους», είπε ο Zhong.
Τα πιάτα παραδίδονται στο τραπέζι όσων παραγγείλουν και το φαγητό είναι ακριβώς αυτό που ζήτησαςν μέσω ενός υπολογιστή που ονομάζεται sky track.
“Το απολαμβάνω πραγματικά. Δεν είναι μόνο πολύ αποτελεσματικό, είναι και διασκεδαστικό. Είναι ευχάριστο να βλέπεις το ρομπότ να σου αφήνει φαγητό και να το παραδίδει”, είπε ένας υπάλληλος των μέσων ενημέρωσης από τη Βρετανία.