Οι οικονομίες στην Ασία-Ειρηνικό έχουν δείξει ανθεκτικότητα και είναι έτοιμες να αποκτήσουν άνοδο κυρίως λόγω της ταχύτερης ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας μετά το άνοιγμα της από την πανδημία COVID-19.
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΣΙΑΣ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΚΙΝΗΣΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ
Οι αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ασία και τον Ειρηνικό φέτος προβλέπεται να δουν καλύτερες επιδόσεις από ό,τι το 2022, καθώς η συνεχιζόμενη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας ενισχύει την κατανάλωση, τον τουρισμό και τις επενδύσεις, δήλωσε η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB), τονίζοντας ότι «το άνοιγμα της Κίνας είναι ο κύριος παράγοντας λαμπρύνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής».
Οι οικονομίες στην Ασία και τον Ειρηνικό προβλέπεται να αναπτυχθούν κατά 4,8% φέτος και το επόμενο έτος, σε σύγκριση με αύξηση 4,2% το 2022, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Asian Development Outlook που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο.
Η βελτιωμένη κατανάλωση και οι επενδύσεις ενισχύουν την ανάκαμψη σε πολλές περιφερειακές οικονομίες, αντισταθμίζοντας τις επιπτώσεις των αυξημένων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και άλλους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους, ανέφερε η έκθεση, προσθέτοντας ότι ο τουρισμός και τα εμβάσματα έχουν ανοδική τάση καθώς οι περιορισμοί της πανδημίας χαλαρώνουν περαιτέρω και σε πολλές οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, οι αφίξεις επισκεπτών βελτιώνονται σταθερά προς τα προ πανδημίας επίπεδα.
Με την προσαρμογή της στρατηγικής της για τον COVID-19, η κινεζική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5% φέτος και 4,5% το 2024, σε σύγκριση με ανάπτυξη 3% το 2022, ανέφερε.
Οι ισχυρές τουριστικές επιδόσεις και η ισχυρή εγχώρια ζήτηση ενισχύουν τις οικονομίες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, με την υποπεριοχή να αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 4,7% φέτος και 5,0% το 2024, πρόσθεσε.
«Οι προοπτικές για τις οικονομίες στην Ασία και τον Ειρηνικό είναι πιο φωτεινές και είναι έτοιμες για ισχυρή ανάκαμψη καθώς επιστρέφουμε στην ομαλοποίηση μετά την πανδημία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ADB, Albert Park.
“Οι άνθρωποι αρχίζουν να ταξιδεύουν ξανά για αναψυχή και εργασία και οι οικονομικές δραστηριότητες επιταχύνονται. Επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις, οι κυβερνήσεις στην περιοχή πρέπει να παραμείνουν εστιασμένες σε πολιτικές που υποστηρίζουν ισχυρότερη συνεργασία και ολοκλήρωση για την προώθηση του εμπορίου, των επενδύσεων, της παραγωγικότητας και της ανθεκτικότητας.” είπε.
Ωστόσο, οι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται, αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκ νέου εκρήξεις στις τιμές των εμπορευμάτων και τον παγκόσμιο πληθωρισμό και να προκαλέσει περαιτέρω νομισματική σύσφιξη εάν παραταθεί ή κλιμακωθεί.
Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, οι διασυνοριακές επενδύσεις, η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και οι μεταφορές τεχνολογίας υποστηρίζουν τη δημιουργία μιας πολύ μεγαλύτερης, περιφερειακά ολοκληρωμένης αγοράς, η οποία καταλύεται από την Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Συνεργασία (RCEP), τη μεγαλύτερη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών στον κόσμο που ισχύει και στα 15 μέλη της τον Ιούνιο, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες του εμπορίου.
Εμπειρογνώμονες της ADB είπαν στο Xinhua ότι το RCEP αναμένεται να βοηθήσει στη διευκόλυνση του ενδοπεριφερειακού εμπορίου και των επενδύσεων μέσω της κατάργησης των δασμών, των εξορθολογισμένων κανόνων καταγωγής και των περιφερειακών διατάξεων σώρευσης, οι οποίες αναμένεται να παρέχουν ευελιξία στις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα οφέλη της προτιμησιακής πρόσβασης στην αγορά, ενισχύοντας παράλληλα την περιφερειακή προσφορά αλυσίδες.
Επίσης, η Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI), μια αναφορά στην Οικονομική Ζώνη του Δρόμου του Μεταξιού και στον Θαλάσσιο Δρόμο του Μεταξιού του 21ου αιώνα, ξεκίνησε από την Κίνα το 2013 για τη δημιουργία εμπορικών δικτύων και υποδομών που συνδέουν την Ασία με την Ευρώπη και την Αφρική πάνω και πέρα από τον αρχαίο δρόμο όπου οδικοί εμπορικοί δρόμοι, προωθούνται με συνδεσιμότητα στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Ο Joseph Matthews, καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο BELTEI στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πενχ, είπε στο Xinhua ότι το BRI έχει συμπληρώσει το Master Plan για τη Συνδεσιμότητα ASEAN και η πρωτοβουλία έχει προσφέρει μεγάλα οφέλη στην Καμπότζη, την ASEAN και τον υπόλοιπο κόσμο.
Υποδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο της Ασίας στην κλιματική αλλαγή και τη βιωσιμότητα, την τεχνητή νοημοσύνη και την ψηφιακή, καθώς και την καινοτομία, ο αφορισμός ότι το κέντρο βάρους του κόσμου μετατοπίζεται προς την Ασία θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη, δήλωσε ο Neeraj Aggarwal, πρόεδρος της Asia Pacific στη Boston Consulting.
“Την τελευταία δεκαετία, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς στην Ασία-Ειρηνικό αυξήθηκε κατά 15 τρισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν διπλασιάζοντας το μέγεθος των αγορών μετοχών της περιοχής. Όχι μόνο αυτό, η Ασία φιλοξενεί το ένα τρίτο των μονόκερων στον κόσμο και μέσα σε λίγα χρόνια προβλέπεται να έχει περισσότερους μονόκερους από τον υπόλοιπο κόσμο», είπε.
Η ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΙΝΗΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής, ο δείκτης υπευθύνων αγορών (PMI) για τον μεταποιητικό τομέα της Κίνας έφτασε στις 49 τον Ιούνιο, από 48,8 τον Μάιο, τερματίζοντας την πτώση τριών μηνών, άλλο ένα ενθαρρυντικό σημάδι ενίσχυσης της οικονομίας.
Η Κίνα στοχεύει να επεκτείνει την οικονομία της κατά περίπου 5% το 2023, σύμφωνα με τη φετινή έκθεση κυβερνητικής εργασίας. Το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 4,5% από έτος σε έτος σε 28,5 τρισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 3,97 τρισεκατομμύρια ευρώ) το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Εν μέσω προκλήσεων τόσο σε εγχώριο όσο και σε εξωτερικό μέτωπο, κυρίως σε αδύναμη εγχώρια ζήτηση και γεωπολιτικούς κινδύνους, η κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες για τη στήριξη της αναπτυξιακής δυναμικής.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο ενός έτους της μεσοπρόθεσμης δανειοδοτικής διευκόλυνσής της, ενός εργαλείου που προσθέτει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,65%. Περίπου 237 δισεκατομμύρια γιουάν (33,15 δισεκατομμύρια ευρώ) διοχετεύθηκαν στην αγορά μέσω της επιχείρησης.
Η κυβέρνηση έχει εργαστεί για να μειώσει το κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρηματικές οντότητες και να αυξήσει τα δάνεια σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τομείς που είναι αφιερωμένοι στην τεχνολογική καινοτομία ή βασικές βιομηχανικές αλυσίδες θα απολαμβάνουν εξατομικευμένα μέτρα μείωσης φόρων και τελών και οι μικροί φορολογούμενοι με μηνιαίες πωλήσεις κάτω των 100.000 γιουάν (13.880 ευρώ) θα απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας μέχρι το τέλος αυτού έτος.
Τον Μάιο, η προστιθέμενη αξία βιομηχανικής παραγωγής της Κίνας αυξήθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών σημείωσαν άνοδο 12,7% και ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 11,7%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.
Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο θα είναι σημαντικά ταχύτερη από ό,τι την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου και οι οικονομικές επιδόσεις θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα το δεύτερο εξάμηνο, δήλωσε ο Fu Linghui, εκπρόσωπος του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής.
Παρά τις μελλοντικές προκλήσεις, η Κίνα, με τα στέρεα υλικά και τεχνολογικά της θεμέλια, την τεράστια αγορά και την ισχυρή ικανότητα καινοτομίας, είναι ικανή να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να προωθήσει την ανάκαμψη και τη βελτίωση της οικονομίας, είπε ο Fu.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι οικονομικές προοπτικές της Κίνας για ανοδική τροχιά μακροπρόθεσμα παραμένουν αμετάβλητες.
Στην Οικονομική της Ενημέρωση για την Κίνα, η Παγκόσμια Τράπεζα διατήρησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Κίνας στο 5,6% το 2023, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης, τονίζοντας ότι οι κεφαλαιουχικές δαπάνες για υποδομές και μεταποίηση αναμένεται να παραμείνουν ανθεκτικές.
Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της Κίνας θα δώσει ώθηση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του China Council for the Promotion of International Trade, το 97% των ερωτηθέντων ξένων εταιρειών αξιολόγησαν την πολιτική ξένων επενδύσεων της Κίνας από το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους «ικανοποιημένη» και άνω.
Μια έκθεση που εκδόθηκε από το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα δείχνει ότι το μέγεθος της αγοράς της Κίνας, η ισχυρή ζήτηση, ο γρήγορος ρυθμός εμπορευματοποίησης των αποτελεσμάτων Ε&Α και τα άφθονα τοπικά ταλέντα οδηγούν ένα μεγάλο μερίδιο των ευρωπαϊκών εταιρειών προς μια βαθύτερη τοπική προσαρμογή και κοντά στο 60% από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα αυξήσουν τις δαπάνες Ε&Α στην Κίνα τα επόμενα πέντε χρόνια.
Μια έρευνα της AmCham China δείχνει ότι το 66 τοις εκατό των αμερικανικών εταιρειών στην Κίνα θα διατηρήσουν ή θα αυξήσουν τις επενδύσεις στην Κίνα τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο Liao Tianshu, πρόεδρος της BCG Greater China, δήλωσε στο Xinhua ότι υπάρχει τεράστιο δυναμικό για την κινεζική οικονομία και ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η αγορά κατανάλωσης θα είναι σε άνοδο λόγω της επέκτασης της μεσαίας τάξης και η προηγμένη ψηφιακή τεχνολογία θα παίξει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.