Η Κίνα που πίνει τσάι αγκαλιάζει τον αφρικανικό καφέ

Μέσα σε ένα καφέ διακοσμημένο με πίνακες ζωγραφικής και κινέζικη καλλιγραφία, κόκκοι καφέ Yirgacheffe από την Αιθιοπία αναμειγνύονται με κινέζικο τσάι oolong, απελευθερώνοντας ένα μοναδικό άρωμα.

Ο κινέζικος καφές με γεύση τσαγιού έχει καταπλήξει τον Liu Xuedan, ο οποίος έκανε μια παραγγελία στο υποκατάστημα της Yuenn & Yang Coffee στην Changsha, την πρωτεύουσα της επαρχίας Hunan.

«Ήξερα ότι ο αφρικανικός καφές είχε υπέροχη γεύση, αλλά ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα λειτουργούσε τόσο καλά με το κινέζικο τσάι», είπε ο 24χρονος τουρίστας, που κατάγεται από την επαρχία Sichuan.

Μια παραδοσιακά χώρα κατανάλωσης τσαγιού, η Κίνα έχει δείξει μια ταχέως αναπτυσσόμενη όρεξη για καφέ. Σύμφωνα με την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου Meituan, η κλίμακα της βιομηχανίας καφέ της Κίνας υπολογίστηκε σε 200 δισεκατομμύρια γιουάν (περίπου 27,8 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2022 και προβλέπεται να φτάσει τα 369 δισεκατομμύρια γιουάν το 2025.

«Στην Κίνα, η κατανάλωση καφέ έχει εξελιχθεί σταδιακά από εξειδικευμένη κατανάλωση σε μαζική κατανάλωση», δήλωσε ο Yao Siyi, ιδρυτής της εταιρείας εμπορίας προϊόντων καφέ Cash Coffee. «Πολλοί μεμονωμένοι καταναλωτές, ειδικά νέοι, αγοράζουν μηχανές καφέ και παρακολουθούν μαθήματα για να μάθουν πώς να φτιάχνουν καφέ στο σπίτι».

Εκτός από την αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας, οι συνεχείς προσπάθειες της χώρας να απλοποιήσει τις διαδικασίες εισαγωγής αφρικανικών αγροτικών προϊόντων άνοιξαν το δρόμο για τον αφρικανικό καφέ να εισέλθει σε κινεζικά καφέ και σπίτια.

Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Αφρικής. Τα τελευταία χρόνια, περισσότερες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων “Made in Africa” έχουν εμφανιστεί στα ράφια των καταστημάτων σε όλη την Κίνα, όπως καφές από την Αιθιοπία, κάσιους από την Τανζανία, κακάο από την Ακτή Ελεφαντοστού και αβοκάντο από την Κένυα.

Στο Cash Coffee, περισσότεροι από τους μισούς κόκκους καφέ που χρησιμοποιούνται συνήθως προέρχονται από την Αφρική. «Οι αφρικανικοί κόκκοι διαθέτουν μοναδικά πλούσια γεύση φρούτων, έτσι τους έχουμε αναμειχθεί στους περισσότερους από τους κόκκους ιταλικού καφέ μας», είπε ο Yao.

Στο Gaoqiao Grand Market, όπου εδρεύει η Cash Coffee, περίπου το 40 τοις εκατό των 2.000 τόνων κόκκων καφέ που πωλήθηκαν το 2022 εισήχθησαν από την Αφρική.

Η αγορά άνοιξε ένα αφρικανικό κέντρο εμπορίου καφέ το 2020 για να προωθήσει την εισαγωγή αφρικανικών κόκκων. Μέσω του κέντρου, οι Κινέζοι αγοραστές μπορούν να παρακάμψουν τους ενδιάμεσους αντιπροσώπους για να υπογράψουν συμφωνίες απευθείας με Αφρικανούς αγρότες, μειώνοντας έτσι το κόστος κατά 30%.

Το κέντρο λειτουργεί επίσης ως εκθεσιακό και κέντρο διανομής και ως θερμοκοιτίδα για νέες μάρκες αφρικανικού καφέ.

Το Own Master, ή Coffee Z, είναι μια τέτοια μάρκα που έχει επωφεληθεί από την απλοποιημένη διαδικασία εισαγωγής και τη μεγαλύτερη εκτίμηση του αφρικανικού καφέ στους νέους καταναλωτές.

Χρησιμοποιώντας κυρίως αφρικανικούς κόκκους καφέ, η αλυσίδα καφέ έχει ανοίξει μέχρι στιγμής σχεδόν 50 υποκαταστήματα στην Κίνα και πρόσφατα συγκέντρωσε 100 εκατομμύρια γιουάν σε χρηματοδότηση της σειράς Α.

Ο Jing Jianhua, ιδρυτής της Hunan Xiaokazhu Coffee, της εταιρείας που διευθύνει την αλυσίδα καφέ, είπε ότι το σχέδιο της εταιρείας είναι να ανοίξει 200 καφέ φέτος, με την πλειονότητα αυτών των καφέ να βρίσκονται σε μικρότερες πόλεις όπου οι νέοι έχουν αρχίσει να συχνάζουν σε καφετέριες.

Η κινεζική κουλτούρα και η κουλτούρα του καφέ είναι και οι δύο χωρίς αποκλεισμούς. Και η τάση του καφέ στην Κίνα είναι να ενσωματώνει τον καφέ με το τσάι, το κολλώδες ρύζι που έχει υποστεί ζύμωση και τις τοπικές κινεζικές κουλτούρες“, είπε ο Jing.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *