Το ρόδι, που εισήχθη στην Κίνα πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια από την Κεντρική Ασία, έχει γίνει κάρτα ονόματος για το ελεύθερο εμπόριο που προωθείται από τον Δρόμο του Μεταξιού.
Τώρα ένα περιζήτητο φρούτο στο Xi’an, την πρωτεύουσα της επαρχίας Shaanxi της βορειοδυτικής Κίνας, προϊόντα από ρόδι από το Αζερμπαϊτζάν, έναν από τους κύριους παραγωγούς φρούτων, τράβηξαν επίσης την προσοχή των συμμετεχόντων στην 7η Διεθνή Έκθεση Silk Road που ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα .
Χυμός ροδιού και κρασί από το Αζερμπαϊτζάν παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην έκθεση φέτος, η οποία άνοιξε την Πέμπτη στο Xi’an και προσέλκυσε επισκέπτες από περισσότερες από 50 χώρες και περιοχές.
«Ελπίζουμε να αξιοποιήσουμε την έκθεση ως ευκαιρία για τη δημιουργία μακροπρόθεσμων συνεργασιών με κινέζους διανομείς», δήλωσε ο Teymur Nadiroghlu, εμπορικός εκπρόσωπος στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Κίνα.
Τονίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν μακροχρόνια συνεργασία στους τομείς των κατασκευών, της ενέργειας, της εφοδιαστικής και του τουρισμού, ο Nadiroghlu είπε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο για αύξηση των πωλήσεων τροφίμων και ποτών του Αζερμπαϊτζάν στην κινεζική αγορά στο μέλλον.
Οι προηγούμενες έξι εκδόσεις της Διεθνούς Έκθεσης Silk Road είχαν καλωσορίσει περισσότερους από 10.000 ξένους εκθέτες από περισσότερες από 190 χώρες και περιοχές και το συνολικό ποσό των συμβάσεων που υπογράφηκαν για ξένα επενδυτικά έργα είχε υπερβεί τα 45,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.
Η Κίνα έχει υπογράψει περισσότερα από 200 έγγραφα με 152 χώρες και 32 διεθνείς οργανισμούς σχετικά με τη συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Belt and Road (BRI), που καλύπτουν το 83% των χωρών με τις οποίες η Κίνα έχει συνάψει διπλωματικές σχέσεις.
Ο ρόλος της έκθεσης ως πλατφόρμας για τις χώρες εταίρους του BRI για να αξιοποιήσουν την τεράστια, συνεχώς διευρυνόμενη κινεζική αγορά γίνεται όλο και πιο εμφανής.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στην έκθεση, ο Mirzahmedov Bobirjon Batirovich, πρόεδρος της Ουζμπεκιστάν-Κινεζικής Ένωσης για την Ανάπτυξη του Εξωτερικού Εμπορίου και Επενδύσεων, είπε ότι παρόλο που το Ουζμπεκιστάν βρίσκεται στην ενδοχώρα της Ευρασίας, ο όγκος εμπορίου μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Κίνας είχε ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022 χάρη στο BRI.
Εν τω μεταξύ, κατά τη διάρκεια της φετινής Συνόδου Κορυφής Κίνας-Κεντρικής Ασίας, ξεκίνησε επίσημα η κατασκευή ενός έργου προβλήτας στο Καζακστάν, σύμφωνα με συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ του Διεθνούς Πάρκου Εμπορίου και Επιμελητείας Xi’an και του εθνικού ομίλου σιδηροδρόμων του Καζακστάν.
Πριν από λίγο καιρό, οι δύο πλευρές είδαν από κοινού τα εγκαίνια ενός έργου τερματικού logistics στο Αλμάτι, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τη λειτουργική ικανότητα των εμπορευματικών τρένων Κίνας-Ευρώπης.
«Η πρακτική της από κοινού κατασκευής του BRI δείχνει ότι συνδέοντας την ευρασιατική ήπειρο με χερσαίες και θαλάσσιες διαδρομές, η μεσόγεια περιοχή δεν είναι πλέον μια οικονομική πεδιάδα, αλλά στην πρώτη γραμμή της κινητήριας ανάπτυξης», σημείωσε ο Wang Fan, πρόεδρος του Πανεπιστημίου Foreign Affairs. .
Πάρτε για παράδειγμα τη βορειοδυτική κινεζική επαρχία Shaanxi. Το BRI μετατρέπει τα γεωγραφικά του μειονεκτήματα σε περιουσιακά στοιχεία, καθιστώντας το ενεργό παίκτη στο άνοιγμα της χώρας.
Ο Mao Xuzhi, αντιπρόεδρος της Hitachi Energy China, δήλωσε ότι οι ευκαιρίες της αγοράς που παρέχονται από το BRI και ο παγκόσμιος ενεργειακός μετασχηματισμός είχαν ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο παραγωγής της Hitachi Energy στο Xi’an να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη βάση παραγωγής πυκνωτών ισχύος στον κόσμο και τα προϊόντα της να εξάγονται τώρα στην Ευρώπη , των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ωκεανίας και της Αφρικής, γεγονός που αύξησε περαιτέρω την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην κινεζική αγορά.
Ο Davit Mkhitaryan, αντιπρόεδρος του Αρμενικού Κινεζικού Κέντρου Συνεργασίας, είπε ότι το κέντρο έχει υπογράψει μνημόνια κατανόησης για στρατηγική συνεργασία με 57 κινεζικές κυβερνητικές υπηρεσίες, οικονομικές και εμπορικές ενώσεις και οργανισμούς, με 28 έργα συνεργασίας ήδη σε εξέλιξη.
“Από τη συμμετοχή στο BRI, ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Αρμενίας και Κίνας παρουσίασε σχεδόν τριπλάσια αύξηση. Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός μας εταίρος. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την κινεζική αγορά και τις δυνατότητες ανάπτυξής της”, δήλωσε ο Mkhitaryan.