Εξήντα χρόνια μετά, οι σχέσεις Κίνας-Γαλλίας συνεχίζουν να ωφελούν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα

Το έτος 2024 σηματοδοτεί την 60ή επέτειο των διπλωματικών δεσμών Κίνας-Γαλλίας. Η σχέση έχει ξεπεράσει πολλές προκλήσεις και έχει ωφελήσει τόσο τα έθνη όσο και τον κόσμο συνολικά.

Η μοναδική ιστορία των σχέσεων Κίνας-Γαλλίας έχει διαμορφώσει το «πνεύμα Κίνας-Γαλλίας» που χαρακτηρίζει την ανεξαρτησία, την αμοιβαία κατανόηση, την προνοητικότητα, το αμοιβαίο όφελος και τη συνεργασία επωφελών, όπως είπε ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping την Πέμπτη σε μια ομιλία μέσω βίντεο σε δεξίωση στο Το Πεκίνο γιορτάζει την 60η επέτειο.

Η έναρξη των διπλωματικών δεσμών μεταξύ Κίνας και Γαλλίας πριν από έξι δεκαετίες σηματοδότησε μια κομβική στιγμή στις διεθνείς σχέσεις. Με εξαιρετική σοφία και θάρρος, ο πρόεδρος Mao Zedong και ο στρατηγός Charles de Gaulle άνοιξαν την πόρτα για ανταλλαγές και συνεργασία μεταξύ Κίνας και Δύσης, φέρνοντας ελπίδα στον κόσμο εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου.

Έκτοτε, παρά τις ανισότητες στα κοινωνικά συστήματα, το ιστορικό υπόβαθρο και τους πολιτισμούς, η Κίνα και η Γαλλία επιδεικνύουν σταθερά αμοιβαίο σεβασμό, επιδίδονται σε αμοιβαία μάθηση και ενθάρρυναν τη συνεργασία που βασίζεται στην αρχή της εύρεσης κοινού εδάφους παραμερίζοντας τις διαφορές. Η διαρκής συνεργασία τους λειτουργεί ως πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης και αμοιβαίου οφέλους.

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, οι σχέσεις Κίνας-Γαλλίας σημείωσαν πολυάριθμα ιστορικά ορόσημα.

Η Γαλλία είναι το πρώτο σημαντικό δυτικό έθνος που επισημοποίησε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, καταλύοντας μια στροφή προς τον παγκόσμιο διάλογο και τη συνεργασία.

Από την πρωτοπορία στην εναρκτήρια αεροπορική γραμμή μεταξύ Κίνας και Δύσης έως την έναρξη κοινοπραξιών για την εξερεύνηση αγορών τρίτων, αυτές οι πρωτοποριακές πρωτοβουλίες αποτελούν παράδειγμα του διαρκούς «πνεύματος Κίνας-Γαλλίας» και του μετασχηματιστικού του αντίκτυπου στους διμερείς δεσμούς.

Σε συνέντευξή του στο Xinhua, ο πρώην Πρωθυπουργός της Γαλλίας Laurent Fabius είπε ότι η Κίνα και η Γαλλία είναι και οι δύο δεσμευμένες στην ανεξαρτησία καθώς και στην πολυμέρεια και την ειρήνη.

«Δεν θέλουμε μια πολιτική μπλοκ, με τους κινδύνους συγκρούσεων που αυτό συνεπάγεται», είπε.

Με την καθοδήγηση του «πνεύματος Κίνας-Γαλλίας», η οικονομική συνεργασία και οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών έχουν γίνει πιο στενές. Η Γαλλία είναι ήδη ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Κίνας και η τρίτη μεγαλύτερη πηγή επενδύσεων σε πραγματικούς όρους στην ΕΕ. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γαλλίας στην Ασία και ο έβδομος μεγαλύτερος παγκοσμίως.

Τα γαλλικής κατασκευής αεροπλάνα Airbus στην Κίνα είχαν αυξηθεί σε περισσότερα από 2.100 αεροσκάφη, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 50% της αγοράς μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023, ενώ οι Γάλλοι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο τα κινεζικά κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρικά οχήματα και άλλα προϊόντα.

Οι ανταλλαγές μεταξύ ανθρώπων έχουν επίσης φτάσει σε νέο υψηλό καθώς η Κίνα ανακοίνωσε την 1η Δεκεμβρίου πέρυσι ότι θα εφαρμόσει πολιτική 15 ημερών χωρίς βίζα για τους Γάλλους επισκέπτες βραχυπρόθεσμου χρόνου στην Κίνα, και η Γαλλία αργότερα ανακοίνωσε επίσης ότι οι Κινέζοι κάτοχοι των μεταπτυχιακών τίτλων που έχουν σπουδάσει στη Γαλλία θα μπορούσαν να λάβουν πενταετή βίζα.

Τέτοια βήματα σίγουρα θα ενισχύσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο πολιτισμών της Ανατολής και της Δύσης.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κίνας της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Eric Alauzet δήλωσε ότι 60 χρόνια συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Κίνας θα αποτελέσουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη των επόμενων έξι δεκαετιών δεσμών.

Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται σε μια κομβική στιγμή. Η Κίνα και η Γαλλία πρέπει να τηρήσουν τις κοινές τους διπλωματικές αρχές ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Είναι υπεύθυνοι για τη χάραξη μιας συλλογικής πορείας προς την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την ανθρώπινη πρόοδο.

Ελπίζεται ότι τα επόμενα 60 χρόνια, η Κίνα και η Γαλλία θα συνεργαστούν για να ενισχύσουν τις διμερείς τους σχέσεις, να προωθήσουν έναν πολυπολικό κόσμο και να συμβάλουν στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *