Η Κίνα πλησιάζει περισσότερο στην αναβάθμιση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την Ελβετία για βαθύτερη συνεργασία

Η Κίνα και η Ελβετία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την ολοκλήρωση της κοινής μελέτης σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της διμερούς συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ), ένα σημαντικό βήμα προς τις διαπραγματεύσεις και τη βαθύτερη οικονομική συνεργασία.

Κατά τη διάρκεια συνομιλιών μεταξύ του επισκεπτόμενου Κινέζου πρωθυπουργού Li Qiang και της Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Viola Amherd τη Δευτέρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν για την έγκαιρη έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση της ΣΕΣ.

Ο Li έφτασε στην Ελβετία την Κυριακή για επίσημη επίσκεψη, ξεκινώντας το τελευταίο επεισόδιο ανταλλαγών υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Cui Hongjian, καθηγητής της Ακαδημίας Περιφερειακής και Παγκόσμιας Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Ξένων Σπουδών του Πεκίνου, είπε ότι αντικατοπτρίζει τη δέσμευση και των δύο εθνών να προωθήσουν το ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο σε μια εποχή όπου ο προστατευτισμός έχει ρίξει σκιά στο διεθνές εμπόριο.

«Με φόντο την αυξανόμενη αντι-παγκοσμιοποίηση και τον προστατευτισμό, η κίνηση συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελβετίας έστειλε το σαφές μήνυμα διατήρησης της πολυμέρειας που βασίζεται σε κανόνες και του ελεύθερου εμπορίου», είπε ο ειδικός στο Xinhua.

Η Κίνα και η Ελβετία έχουν δεσμευτεί να καλλιεργήσουν ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς. Το 2022, το αμφίδρομο εμπόριο ανήλθε σε 55 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένο κατά 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Γενικής Διοίκησης Τελωνείων της Κίνας.

Ο Cui είπε ότι πιθανές μειώσεις των εμπορικών φραγμών και η εξάλειψη των δασμών θα ενισχύσουν την πρόσβαση στην αγορά για τις επιχειρήσεις και στις δύο πλευρές και θα προωθήσουν μια πιο απρόσκοπτη ροή αγαθών και υπηρεσιών, επιφέροντας έτσι άνοδο στο διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του Li στην Ελβετία, η Κίνα ανακοίνωσε μια μονομερή μεταχείριση χωρίς βίζα για την Ελβετία και η ελβετική πλευρά μεγαλύτερη διευκόλυνση της έκδοσης βίζας για Κινέζους πολίτες καθώς και για κινεζικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελβετία.

Αυτές οι πολιτικές θα διευκολύνουν τις πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές, θα τονώσουν τον τουρισμό και θα προσελκύσουν ξένες επενδύσεις και για τις δύο πλευρές, πρόσθεσε ο Cui.

Η Ελβετία, ως μία από τις πρώτες δυτικές χώρες που αναγνώρισε τη νεοϊδρυθείσα Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, σύναψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα το 1950. Έκτοτε έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος στις διμερείς ανταλλαγές και συνεργασία.

«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να διερευνήσουν περισσότερα συγκλίνοντα συμφέροντα, να ενισχύσουν τη συνεργασία στο ελεύθερο εμπόριο, τα τελωνεία και άλλους τομείς και να προωθήσουν και να ενισχύσουν νέους αναπτυξιακούς τομείς συνεργασίας στην πράσινη ανάπτυξη, τη χρηματοδότηση και την ψηφιακή οικονομία», είπε ο Li.

Απηχώντας τις δηλώσεις Li, η ελβετική πλευρά εξέφρασε την προθυμία να συνεχίσει τον ποιοτικό διάλογο με την Κίνα, να εμβαθύνει τη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία και το εμπόριο, η εκπαίδευση, τα οικονομικά, η επιστήμη και η τεχνολογία καθώς και οι ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους και πολιτιστικές ανταλλαγές.

«Είναι ένα σημάδι της επιθυμίας να εμβαθύνουμε αυτή την πολύ πλούσια σχέση που έχει φέρει κοντά τις δύο χώρες μας», δήλωσε ο Jean-Jacques de Dardel, πρώην πρεσβευτής της Ελβετίας στην Κίνα.

Το 2023, ο Li επέλεξε την Ευρώπη ως τον πρώτο του προορισμό για επισκέψεις στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο Κινέζος πρωθυπουργός πάτησε ξανά το πόδι του στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ξεκινώντας ανταλλαγές υψηλού επιπέδου Κίνας-Ευρώπης.

Επιβεβαίωσε τη σταθερή δυναμική των αλληλεπιδράσεων υψηλού επιπέδου Κίνας-Ευρώπης και αντανακλούσε την ετοιμότητα της Κίνας να συνεργαστεί με ευρωπαϊκά και άλλα έθνη για να περιηγηθεί στην πολυπλοκότητα του σύγχρονου παγκόσμιου τοπίου, δήλωσε ο Yang Chenxi, ερευνητής στο China Institute of International Studies.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελβετία, ο Li θα παραστεί επίσης στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2024 και θα απευθύνει ειδική ομιλία. Ο κόσμος προσδοκά τη συνεχή προσπάθεια της Κίνας να διευκολύνει την οικονομική παγκοσμιοποίηση, καθώς και τις προτάσεις της για την ενίσχυση των κινητήριων δυνάμεων για την ανάπτυξη.

«Η Κίνα έχει μια σημαντική φωνή στις παγκόσμιες υποθέσεις και ελπίζουμε ότι αυτή η φωνή θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών σε μια χρονιά εντάσεων και διεθνών δυσκολιών», είπε ο Jean-Jacques de Dardel στο Xinhua.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *