Η επενδυτική συνθήκη Κίνας-ΕΕ σίγουρα είναι “win-win”

Καθώς οι Κινέζοι και Ευρωπαίοι ηγέτες ανακοίνωσαν την Τετάρτη την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την επενδυτική συμφωνία, όπως έχει προγραμματιστεί, η συνθήκη είναι σίγουρα κερδοφόρα, ανέφερε ένας ειδικός.

Είναι σίγουρα μια “win-win” κατάσταση μεταξύ των δύο οικονομιών που βασίζονται η μία στην άλλη όχι μόνο για το εμπόριο, αλλά και για τις επενδύσεις, δήλωσε η Margit Molnar, επικεφαλής του Γραφείου Κίνας στο Τμήμα Οικονομίας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης με έδρα το Παρίσι.

Για την Κίνα, έναν ολοένα μεγαλύτερο εξωτερικό επενδυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός προορισμός, δήλωσε ο οικονομολόγος.

“Αυτή η επενδυτική συνθήκη, την οποία διέπει η βασική αρχή της αμοιβαιότητας, θα δημιουργήσει ένα πιο φιλόξενο περιβάλλον για τους Κινέζους επενδυτές στην ΕΕ” και οι εταιρείες της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού στην Κίνα, είπε.

Μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας, το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε την Τετάρτη ότι η συνθήκη θα φέρει περισσότερες επενδυτικές ευκαιρίες για εταιρείες και από τις δύο πλευρές και θα προσφέρει καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις πρόσβασης υψηλού επιπέδου στην αγορά και υιοθετώντας κανόνες δίκαιου ανταγωνισμού υψηλού επιπέδου.

“Η μεγαλύτερη διαφάνεια στις επιδοτήσεις θα ανοίξει επίσης αγορές για τις κινεζικές εταιρείες, εάν οι αγορές είναι βέβαιες ότι η ανταγωνιστικότητα δεν οφείλεται στις επιδοτήσεις”, δήλωσε ο Molnar.

“Επιπλέον, μερικά από τα μέτρα ανοίγματος στην κινεζική αγορά θα δημιουργήσουν ανταγωνισμό που βελτιώνει την αποδοτικότητα και θα φέρουν τεχνογνωσία”, είπε, σημειώνοντας ότι τα ιδιωτικά νοσοκομεία που επενδύουν στο εξωτερικό, για παράδειγμα, μπορούν να μειώσουν τον χρόνο αναμονής σε δημόσια νοσοκομεία και να αυξήσουν τους μισθούς του ιατρικού προσωπικού.

Όσον αφορά στις εταιρείες της ΕΕ, η Molnar εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνθήκη θα τους βοηθήσει να παγιώσουν τις θέσεις τους στην κινεζική αγορά, καθώς “δεν θα αντιμετωπίσουν πλέον την απαίτηση κοινοπραξίας σε αρκετούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένων των διαφημίσεων, των ακινήτων, των περιβαλλοντικών υπηρεσιών, των ιδιωτικών νοσοκομείων και του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.”

Επιπλέον, σημείωσε η ειδικός, η δέσμευση των δύο μεγάλων παγκόσμιων παικτών να κάνουν ευκολότερες τις επενδύσεις μεταξύ τους θα αποφέρει οφέλη σε άλλες οικονομίες μέσω πολλαπλών καναλιών.

“Η πτώση των εμποδίων στις επενδύσεις μειώνει το κόστος συναλλαγών και βελτιώνει την αποδοτικότητα, ενώ περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, και πάλι, αυξάνοντας την αποδοτικότητα στις αγορές, ωφελώντας επίσης τους καταναλωτές και οδηγώντας σε ισχυρότερη ανάπτυξη”, δήλωσε ο Molnar. “Τρίτες χώρες θα επωφεληθούν έτσι από τις διευρυμένες αγορές”.

“Μέρος του περιεχομένου της συνθήκης σχετίζεται με την κατασκευή, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένος σε πολλά τμήματα με πολλές τοποθεσίες κατά μήκος των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας. Οι συμμετέχοντες σε αυτές τις αλυσίδες αξίας θα επωφεληθούν έτσι από την αυξημένη παραγωγή”, είπε.

Τονίζοντας το πρόσφατο κύμα ελευθέρωσης στον τομέα των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κίνα, η Molnar δήλωσε ότι η επενδυτική συνθήκη θα αποτελέσει ένα επιπλέον βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, “αποκλειστικά για εταιρείες της ΕΕ, οι οποίες θα έχουν έτσι ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην κινεζική αγορά”.

“Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα άλλο κύμα συνθηκών εάν άλλοι ανταγωνιστές επιθυμούν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο”, είπε.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *