Η κεντρική τράπεζα της Κίνας και η ρυθμιστική αρχή τραπεζών και ασφαλίσεων της χώρας εξέδωσαν από κοινού μέτρα σχετικά με τον τρόπο, τον εντοπισμό, και λειτουργεία των συστημικών τραπεζών (D-SIBs), της χώρας σύμφωνα με την Shanghai Securities News.
Το χρηματοοικονομικό σύστημα της Κίνας ουσιαστικά βασίζεται στην έμμεση χρηματοδότηση.
Οι Κινέζοι δανειστές είναι μεγάλοι σε όγκο και ασχολούνται κυρίως με διαπεριφερειακές και δια-βιομηχανικές συναλλαγές. Για τον λόγο αυτό το κατώτατο όριο για τα D-SIBs ορίστηκε σε 100 αντί για 300 τράπεζες ώστε να συμπεριληφθούν στο δείγμα όσο γίνετε περισσότερες όπως ανακοίνωσε η People’s Bank of China (PBOC).
Σύμφωνα με τους κανόνες, θα εξεταστεί μια λίστα με 30 τράπεζες. Μέχρι το τέλος του 2019, το συνολικό ενεργητικό των 30 τραπεζών ξεπέρασε τα 200 τρις γιουάν, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 70% του συνόλου του Τραπεζικού κλάδου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Οι τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου ότι η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 έριξε φως στη ρύθμιση των συστηματικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για την αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή υπεύθυνη για την εποπτεία των τραπεζών (BCBS) εισήγαγε ένα παγκόσμιο πρότυπο για παγκόσμιες συστημικές τράπεζες (G-SIBs) το 2011.
Μόλις οι τράπεζες αξιολογηθούν ως συστημικές, πρέπει να συμμορφωθούν με υψηλότερα ρυθμιστικά πρότυπα, και συγκεκριμένα αυστηρότερες απαιτήσεις ρευστότητας και κεφαλαίου. Ο μηχανισμός αξιολόγησης της Κίνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε αυτό εμπλουτισμένος όμως πρόσθετα και με εγχώριες διατάξεις.
Η Bank of China Ltd, η Agricultural Bank of China Ltd, η Industrial & Commercial Bank of China Ltd και η China Construction Bank Corp συμπεριλαμβάνονται στη λίστα για το 2020 με τις 30 παγκόσμιες συστημικές τράπεζες, ή G-SIBs, που δημοσιεύθηκαν από το διεθνές συμβούλιο χρηματοοικονομικής σταθερότητας τον Νοέμβριο 2020.
Το PBOC θα λάβει επίσης προφυλάξεις σε πρώτο στάδιο όταν προκύπτουν ζητήματα, όπως η γρήγορη επέκταση, η υψηλή συγκέντρωση πιστώσεων και η ακραία σύνθετη δομή, για την επίλυση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι D-SIBs σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα, ανέφεραν οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.