Παρά τις ποικίλες συνθήκες σε διάφορες χώρες, οι προσπάθειες ανακούφισης της φτώχειας της Κίνας παρέχουν πολύτιμα μαθήματα για τις αναπτυσσόμενες χώρες σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο διάσημος οικονομολόγος και συγγραφέας Jeffrey Sachs.
“Υπάρχουν πολλά μαθήματα για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη που προέρχονται από την εμπειρία της Κίνας τα τελευταία 40 χρόνια”, δήλωσε ο Jeffrey Sachs, διευθυντής του Κέντρου Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, σε μια πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη.
Ο Sachs παρουσίασε τρία βασικά μαθήματα από την πρακτική της Κίνας, με το πρώτο να θέτει σαφείς στόχους.
“Οι στόχοι είναι πολύ σημαντικοί στην ανθρώπινη ζωή γιατί μας κρατούν εστιασμένους. Μας κρατούν να προχωρούμε μπροστά”, είπε. «Η έλλειψη στόχων μπορεί πραγματικά να αποδυναμώσει μια κοινωνία».
Το δεύτερο μάθημα είναι η καλή ικανότητα σχεδιασμού, είπε ο Sachs, επισημαίνοντας την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας και ολόκληρη τη δομή σχεδιασμού.
“Έτσι, η δημιουργία ενός πλαισίου ικανού να κοιτάμε μπροστά με συστηματικό τρόπο και να σχεδιάζουμε πέντε έως 10ετούς ορίζοντες τι να κάνουμε είναι εξαιρετικά σημαντικό”, είπε.
Το τρίτο είναι μια στρατηγική ευρείας βάσης που συνδυάζει τις δημόσιες επενδύσεις και την ανάπτυξη που βασίζεται στην αγορά σε υποδομές, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. “Είναι ο συνδυασμός των δύο που ήταν πολύ αποτελεσματικός”, είπε ο Sachs.
Καθώς ο φτωχός πληθυσμός της Κίνας μειώνεται, ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται με πολλούς τρόπους, δήλωσε ο οικονομολόγος.
“Η ζήτηση της Κίνας για εισαγωγές από το εξωτερικό ενισχύει το εμπόριο και την παγκόσμια ζήτηση. Η τεράστια προσφορά της Κίνας σε υποδομές χαμηλού κόστους και υψηλής ποιότητας είναι ζωτικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες που στοχεύουν να επεκτείνουν τη δική τους υποδομή”, είπε. “Όλα αυτά φέρνουν σημαντικά οφέλη για την παγκόσμια οικονομία.”
Ενώ η ακραία φτώχεια έχει τελειώσει, εξακολουθούν να υπάρχουν κενά βιοτικού επιπέδου μεταξύ αστικών και αγροτικών περιοχών της Κίνας και η παραγωγικότητα σε πολλές αγροτικές περιοχές είναι ακόμη σχετικά χαμηλή, δήλωσε ο Sachs.
Κοιτώντας προς τα εμπρός, ο Sachs είπε ότι η Κίνα πρέπει να κάνει ό, τι κάνει εδώ και δεκαετίες. “Ελπίζω ότι η Κίνα θα διατηρήσει αυτήν την άποψη μακροπρόθεσμα επειδή έχει εξυπηρετήσει την χώρα πολύ καλά”, είπε.
Ο οικονομολόγος ανέφερε ότι θα ήθελε να δει την πρωτοβουλία Belt and Road “πραγματικά επεκταμένη” τα επόμενα χρόνια ως τρόπο δημιουργίας περισσότερων επενδύσεων σε πράσινες και ψηφιακές υποδομές στις αναπτυσσόμενες χώρες “ως βάση για τη συνεχή οικονομική ανάπτυξή τους.”
Κάλεσε επίσης την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν τις παγκόσμιες προκλήσεις και να οικοδομήσουν πιο περιεκτικές και δίκαιες κοινωνίες με χαμηλότερες ανισότητες.