Η συμφωνία γεωγραφικών ενδείξεων Κίνας-Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα, εισάγοντας μια δόση τόνωσης στο διμερές εμπόριο και σηματοδοτεί άλλο ένα ορόσημο στη συνεργασία μεταξύ Κίνας και ΕΕ.
Το GI είναι η ετικέτα που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της γεωγραφικής προέλευσης ενός προϊόντος και είναι επίσης ένας σημαντικός τύπος πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, 100 GI από κάθε πλευρά, που περιλαμβάνουν ποτά, τσάι, τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα, προστατεύθηκαν σε μία μόνο μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι καταναλωτές από την Κίνα και την ΕΕ θα μπορούν να αγοράσουν αυθεντικές σπεσιαλιτέ ο ένας από τον άλλον χωρίς να ανησυχούν για τα κατώτερα και ψεύτικα προϊόντα.
«Η πρώτη ολοκληρωμένη, διμερής συμφωνία υψηλού επιπέδου της Κίνας με την ΕΕ για τα GI, με την έναρξη της μαρτυρεί πλήρως τη δέσμευση της ΕΕ με την Κίνα για να να διατηρηθεί το ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο και να υποστηριχθεί ένα πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες μεταξύ των δύο μερών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Wang Wenbin την Δευτέρα.
“Θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΕΕ και θα ευνοήσει την εδραίωση οικονομικής και εμπορικής βάσης, και μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Κίνας-ΕΕ”, σημείωσε.
ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ2
Μαζί “με τους Κινέζους ομολόγους μας”, το μοντέλο “100 + 100” προσφέρει καλύτερη προστασία για διάφορα GI, δήλωσε ο Vincent Perrin, γενικός διευθυντής της Comite Interprofessionnel du Vin de Champagne, μια εμπορική ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ανεξάρτητων παραγωγών Champagne και Champagne Houses.
“Η Κίνα αναγνωρίζει όλο και περισσότερο την αξία των γεωγραφικών ενδείξεων: έχει μια πολύ πλούσια κληρονομιά τροφίμων και τεχνικής τεχνογνωσίας και οι καταναλωτές αναζητούν όλο και περισσότερο εγγυήσεις γνησιότητας”, δήλωσε ο Perrin στο Xinhua.
“Αυτή η συμφωνία θα εγγυηθεί την προστασία 100 GI γεωργικών προϊόντων διατροφής στην κινεζική αγορά. Αυτό είναι ένα περαιτέρω βήμα που μαρτυρεί τη βούληση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας να συνεργαστούν στενά”, είπε ο Rodolphe Lameyse, διευθύνων σύμβουλος της Vinexposium, διοργανωτής εκδηλώσεων κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών, στο Xinhua.
Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να προστατευθούν τα ευρωπαϊκά προϊόντα GI, γνωστά για την «ποιότητα και την ποικιλομορφία» τους, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η αυθεντικότητά τους και να διατηρηθεί η φήμη τους για την ικανοποίηση των Κινέζων καταναλωτών».
“Η συμφωνία … είναι εξαιρετικά σημαντική για την Ευρώπη και την Κίνα, καθώς σε αντάλλαγμα η Κίνα θα μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει το ευρωπαϊκό λογότυπο για τα GI της. Αυτή η αναγνώριση θα επιτρέψει στους Κινέζους παραγωγούς να επωφεληθούν από την οικονομική ανάπτυξη που επιτρέπει μια GI”, δήλωσε ο Lameyse.
Τα κρασιά από το DOQ (ονομασία προέλευσης) είναι από τα ισπανικά εμπορικά σήματα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία. Ο Salus Alvarez, πρόεδρος του DOQ Priorat, δήλωσε στο Xinhua, “Στόχος μας είναι να δείξουμε υψηλό επίπεδο όσον αφορά στην ποιότητα και την εγγύηση προέλευσης, οπότε αυτό που κάνει αυτή η συμφωνία είναι να ενοποιήσει αυτό που είμαστε και τι θέλουμε να γίνουμε”.
ΔΙΜΕΡΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Σύμφωνα με το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου, η συμφωνία θα δώσει νέα ώθηση στην οικονομική και εμπορική συνεργασία Κίνας-ΕΕ, ωφελώντας ενδεχομένως τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές και από τις δύο πλευρές.
“Θα βοηθήσει τους παραγωγούς να προστατεύσουν την τοπική ανταγωνιστικότητα, να βελτιώσουν την ποιότητα και τη φήμη των αγαθών, και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την παραχάραξη … και βοηθάει υψηλής ποιότητας κινεζικά τρόφιμα να εισέλθουν στα σπίτια των απλών ανθρώπων στην Ιταλία”, δήλωσε ο Livio Mazzanti, υπεύθυνος περιοχής της Κίνας για την ιταλική εταιρεία οινοποιίας Marchesi Mazzei, στο Xinhua.
“Μου αρέσει που υπάρχουν πολλά κινεζικά τρόφιμα στη συμφωνία όπως το τσάι που έχει μεγάλη αγορά στην Ιταλία. Καθώς η προέλευση των προϊότων προστατεύεται, οι Ιταλοί μπορούν να αγοράσουν κινέζικα τρόφιμα με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη”, πρόσθεσε ο Mazzanti, σημειώνοντας “αναμένεται ότι οι πωλήσεις κινέζικων τροφίμων στην Ιταλία και την Ευρώπη θα αναπτυχθούν γρήγορα.”
Ο Jose Luis Benitez, γενικός διευθυντής της Ισπανικής Ομοσπονδίας Οίνου, δήλωσε στο Xinhua ότι πιστεύει ότι οι προβλέψεις για τις εξαγωγές κρασιού στην Κίνα δείχνουν μια αυξανόμενη τάση.
“Η Κίνα είναι σήμερα η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Ισπανίας για εμφιαλωμένα κρασιά. Ωστόσο … υπάρχουν προβλέψεις ότι η Κίνα θα φτάσει να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για ισπανικά κρασιά”, είπε.
ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
Εκτός από τα 100 GI που προστατεύονται από κάθε πλευρά αντίστοιχα, 175 επιπλέον προϊόντα από κάθε πλευρά θα προστεθούν στη λίστα GI τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Στην εκτεταμένη λίστα, θα συμπεριληφθούν επίσης GI όπως Xuan Paper, Huangmei Cross-stitch, Shu Brocade και Qingshen Bamboo Weaving που αντιπροσωπεύουν τον παραδοσιακό κινέζικο πολιτισμό, συμβάλλοντας ενδεχομένως και σε διμερείς ανταλλαγές πολιτισμού.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το τεράστιο δυναμικό της συμφωνίας έχει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως ενάντια στο τρέχον σκηνικό των αβεβαιοτήτων που χαρακτηρίζονται από μονομέρεια, προστατευτισμό του εμπορίου και τη συνεχιζόμενη πανδημία COVID-19.
Μεταξύ των 175 προϊόντων της ΕΕ που θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο είναι τα κρασιά από τη βορειοανατολική ισπανική περιοχή Priorat, τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς για την ποιότητά τους.
“Υπάρχουν όλο και περισσότερες κινεζικές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα κρασιά Priorat και όλο και περισσότερο από τα μικρά οικογενειακά οινοποιεία της Priorat ενδιαφέρονται για αυτό το συμβόλαιο”, δήλωσε ο Alvarez.
Αν και ο αντίκτυπος της πανδημίας έχει επιβραδύνει τους αυξανόμενους εμπορικούς δεσμούς μεταξύ των πωλητών οίνου Priorat και της κινεζικής αγοράς, ο Alvarez είναι πεπεισμένος ότι οι επιχειρήσεις θα ανακάμψουν σύντομα.
“Προβλέπουμε ότι το 2021 θα υπάρξει επανένωση με την κινεζική αγορά και ο δεσμός που δημιουργείται από την άποψη των φιλικών σχέσεων και της εμπιστοσύνης είναι πολύ ισχυρός”, είπε.
Η πολωνική βότκα συμπεριλήφθηκε επίσης στον κατάλογο των 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται στην Κίνα. “Η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά και μια εξαιρετική ευκαιρία για τους παραγωγούς της Πολωνικής Βότκας”, δήλωσε ο Andrzej Szumowski, πρόεδρος της Πολωνικής Ένωσης Βότκας.
“Η κινεζική αγορά έχει τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης όσον αφορά στα τρόφιμα και στα ποτά από την Ευρώπη”, τόνισε ο Szumowski.