Η Κίνα θέλει να αγκαλιάσει τον έξυπνο, ψηφιακό τομέα παραγωγής

Διαθέτοντας υψηλή απόδοση, χαμηλό κόστος και πιο ολοκληρωμένες βιομηχανικές αλυσίδες, η Κίνα έχει από καιρό τοποθετηθεί ως το “παγκόσμιο εργοστάσιο”. Η χώρα κατευθύνεται τώρα για τον επόμενο στόχο: να καλλιεργήσει έναν αναβαθμισμένο μεταποιητικό τομέα που δεν είναι μόνο μεγάλος, αλλά επίσης ισχυρός και έξυπνος.

Τα τελευταία δεδομένα αποκάλυψαν αυτό το μεταβαλλόμενο τοπίο. Η βιομηχανική παραγωγή κατασκευαστών υψηλής τεχνολογίας αυξήθηκε 17,5% σε ετήσια βάση τον Μάιο, 4,8 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από τον ρυθμό ανάπτυξης τον Απρίλιο.

Η παραγωγή προϊόντων με γνώμονα την τεχνολογία, όπως νέα ενεργειακά οχήματα, βιομηχανικά ρομπότ και ολοκληρωμένα κυκλώματα αυξήθηκε 166,3%, 50,1% και 37,6% αντίστοιχα.

Αυτή η πρόοδος δείχνει ότι η Κίνα, η οποία υπήρξε οπαδός της τεχνολογικής προόδου, αξιοποιεί τις τεχνολογίες αιχμής για να αναβαθμίσει τους τομείς υψηλής έντασης και υψηλής ρύπανσης και να δημιουργήσει νέες βιομηχανίες πυλώνων.

Όσοι γνωρίζουν τη βιομηχανική ανάπτυξη της Κίνας ίσως έχουν παρατηρήσει ότι ιδέες όπως η «ψηφιοποίηση», «έξυπνα εργοστάσια» και «βιομηχανικό Διαδίκτυο» έχουν γραφτεί στα σχέδια ανάπτυξης της Κίνας, με συγκεκριμένους στόχους.

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Κίνας με ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 3,1 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) θα έχουν εισαγάγει όλες την ψηφιοποίηση έως το 2035, δήλωσε ένα σχέδιο που εκδόθηκε από το Υπουργείο Βιομηχανίας και Πληροφορικής (MIIT).

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η τεχνολογία και η ανταγωνιστικότητα της αγοράς του έξυπνου εξοπλισμού παραγωγής της Κίνας και του βιομηχανικού λογισμικού θα σημειώσουν σημαντική βελτίωση έως το 2025.

Οι τομείς που ενισχύονται από τις τεχνολογίες αιχμής αναμένεται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. Στο προσχέδιο πολιτικής της χώρας για το 14ο πενταετές σχέδιο (2021-2025), η προστιθέμενη αξία από τις στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες της Κίνας όπως οι βιολογικές τεχνολογίες, τα νέα υλικά και η προστασία του περιβάλλοντος θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 17% του συνολικού ΑΕΠ.

Το επίτευγμα του μεταποιητικού τομέα της Κίνας χρωματίζει ένα λαμπερό μέλλον για την επίτευξη αυτών των στόχων.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, ο αριθμητικός ρυθμός ελέγχου των βασικών διαδικασιών στις κινεζικές επιχειρήσεις έφτασε το 52,1% και ο ρυθμός διείσδυσης της ψηφιακής έρευνας και ανάπτυξης (Ε & Α) και τα εργαλεία σχεδιασμού έφτασαν στο 73%. Πάνω από 70 εκατομμύρια βιομηχανικός εξοπλισμός έχει συνδεθεί με βιομηχανικές πλατφόρμες διαδικτύου, σύμφωνα με στοιχεία του MIIT.

Διαφορετικές περιοχές της Κίνας έχουν βρει τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματά τους στη μετάβαση στην κατασκευή υψηλών προδιαγραφών. Για παράδειγμα, η επαρχία Hubei της κεντρικής Κίνας πιέζει για την ταχεία ανάπτυξη ολοκληρωμένου κυκλώματος και έξυπνης κατασκευής, η επαρχία Hunan αύξησε την τεχνογνωσία στον τομέα των μηχανημάτων κατασκευής και των σιδηροδρομικών μεταφορών, ενώ έχουν γίνει κοινές προσπάθειες για την ενίσχυση της βιοϊατρικής στο δέλτα του ποταμού Yangtze.

Από την προοπτική ολόκληρου του έθνους, οι ισχυρές κατασκευαστικές δυνατότητες έχουν επιτρέψει στον Κινέζικο λαό να πραγματοποιήσει όνειρα, όπως η εξερεύνηση του Άρη, η έρευνα βαθέων υδάτων και τρένα υψηλής ταχύτητας που δύσκολα θα μπορούσαν να φανταστούν πριν από δεκαετίες. Η επιτυχημένη εκκίνηση τριών αστροναυτών από την Κίνα στον δικό του διαστημικό σταθμό την περασμένη εβδομάδα είναι ένα άλλο παράδειγμα.

Για την περαιτέρω διευκόλυνση της υψηλής ποιότητας ανάπτυξης του μεταποιητικού τομέα, η κινεζική κυβέρνηση αύξησε τα υποστηρικτικά μέτρα για τη μείωση του οικονομικού φόρτου των εταιρειών και προσφέρει περισσότερα κίνητρα.

Η Κίνα αύξησε την επιπλέον έκπτωση φόρου στα έξοδα Ε & Α των κατασκευαστικών εταιρειών από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Η κίνηση αναμένεται να μειώσει τους φόρους εταιρειών κατά άλλα 80 δισεκατομμύρια γιουάν φέτος, πάνω από τις περικοπές φόρων 360 δισεκατομμυρίων γιουάν πέρυσι.

Επιπλέον, έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους μικρούς και μεσαίους κατασκευαστές, ένα βασικό στοιχείο που υποστηρίζει τη ζωτική ικανότητα της Κίνας. Η χώρα σχεδιάζει επίσης να διαθέσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια γιουάν από τον κεντρικό προϋπολογισμό της για την καλλιέργεια “μικρών γίγαντων” ή εταιρειών που κατέχουν βασικές τεχνολογίες, ισχυρές δυνατότητες καινοτομίας, μεγάλα μερίδια αγοράς και υψηλή κερδοφορία.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *