Η Κίνα φέρνει πραγματικό, σύγχρονο παγκόσμιο παράδειγμα στη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Από τη διάσωση του σπανιότερου πρωτεύοντος στη Γη, από το χείλος της εξαφάνισης, έως τη συνοδεία της επικής περιπέτειας της περιπλάνησης των άγριων ελέφαντων μέσα από τροπικά δάση και ζούγκλα από μπετόν, η συμβολή της Κίνας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας έχει επικροτηθεί ευρέως από τους οικολόγους.

Η γκαμπόν της Hainan, η πιο απειλούμενη από όλους τους γιββώνες, είναι ενδημική στο νησί Hainan της νότιας Κίνας.

Ονομάζεται ως “Γιγαντιαίο Panda of Hainan”, ο γιββώνας της Hainan βρίσκεται προς το παρόν μόνο σε ένα μόνο αποθεματικό, το φυσικό καταφύγιο στο Bawangling, μέρος του εθνικού πάρκου τροπικού τροπικού δάσους Hainan.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η ομάδα παρακολούθησης διαπίστωσε ότι δύο από τις ομάδες γιββώνων της Hainan, η καθεμία πρόσθεσε ένα μωρό πίθηκο, επτά μηνών και έξι μηνών αντίστοιχα, τόσο σε καλή υγεία όσο και σε καλή ανάπτυξη, φέρνοντας τον πληθυσμό των γιββώνων της Hainan από μόλις επτά σε εννέα τη δεκαετία του 1980 σε πέντε ομάδες με συνολικά 35 άτομα.

Την Κυριακή, μια έκθεση με τίτλο “The Hainan Gibbon Case Study: Effective Saving a Critically Endangered Species” κυκλοφόρησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διατήρησης (WCC), το οποίο πραγματοποιήθηκε τόσο διαδικτυακά όσο και δια ζώσης στη Μασσαλία στη νότια Γαλλία από τις 3 έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η υπόθεση ήταν “ένα πολύ σημαντικό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι στη διατήρηση των ειδών που απειλούνται πολύ”, δήλωσε ο Russell Mittermeier, πρόεδρος της ομάδας ειδικών πρωτευόντων της Επιτροπής Επιβίωσης Ειδών (SSC) της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης ( IUCN), που φιλοξενεί το WCC Marseille με τη γαλλική κυβέρνηση.

Ο Vance Martin, πρόεδρος του αμερικανικού Ιδρύματος WILD, δήλωσε στο Xinhua ότι η προστασία των γιββώνων της Hainan ήταν “ένα πολύ αξιοσημείωτο παράδειγμα πρακτικής διατήρησης και διεθνούς συνεργασίας” και “ένα επιτυχημένο μοντέλο που χρειάζεται ο κόσμος”.

“Η υπόθεση είναι πολύ ιδιαίτερη. Λόγω του εξαιρετικά χαμηλού αριθμού, αυτό το είδος θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί, αλλά δεν είναι. Γιατί; Λόγω της πραγματικά διαφωτισμένης ηγεσίας, της διεθνούς συνεργασίας και των εμπειρογνωμόνων που νοιάζονται πραγματικά”, είπε στο Xinhua.

“Και υπάρχει ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο η ηγεσία στρατολόγησε την τοπική κοινότητα και η τοπική κοινότητα ήθελε να το κάνει. Έτσι, κάνοντας αυτά τα πολλά και ξεχωριστά βήματα, αυτό το είδος επέστρεψε από το χείλος της εξαφάνισης και αναπαράγονται ισχυρά τώρα”, είπε.

Το επικό ταξίδι των περιπλανώμενων ελεφάντων στην επαρχία Yunnan της νοτιοδυτικής Κίνας, που έγινε viral στα κοινωνικά μέσα φέτος το καλοκαίρι, αναφέρθηκε επίσης από πολλούς ειδικούς για να απεικονίσει την επιτυχία της Κίνας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Νωρίτερα φέτος, ένα κοπάδι από 14 άγριους ασιατικούς ελέφαντες-ένα είδος υπό προστασία Α-επιπέδου στην Κίνα-ξέφυγε από το φυσικό τους απόθεμα. Κατευθυνόμενοι βόρεια, περιπλανήθηκαν περίπου 500 χιλιόμετρα στη νοτιοδυτική επαρχία Yunnan πριν επιστρέψουν στον παράδεισο της ζούγκλας τον Αύγουστο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι ελέφαντες έπεσαν στα σπίτια των ανθρώπων, πείραξαν τις καλλιέργειες τους και ήπιαν το νερό τους. Περίπου 150.000 κάτοικοι εκκενώθηκαν, πάνω από 180 τόνοι τροφίμων δόθηκαν στην «τουριστική ομάδα ελέφαντα» και πολλά οχήματα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση και καθοδήγηση τους στο χώρο τους.

«Όπου πήγαινε το κοπάδι των ελεφάντων, οι άνθρωποι αθόρυβα υποχώρησαν», δήλωσε ο πρόεδρος της IUCN Zhang Xinsheng σε συνέντευξή του στο Xinhua. «Όλοι, από τους χωρικούς που άφησαν τις καλλιέργειές τους να ποδοπατηθούν ή οι διαδικτυακοί χρήστες που ακολούθησαν τη ζωντανή κάμερα έδειξαν ανοχή και αγάπη απέναντι σε αυτό το είδος υπό εξαφάνιση».

«Ηταν ένα ζωντανό παράδειγμα των επιτευγμάτων της Κίνας στην προώθηση της αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και φύσης», είπε.

Η Yunnan, με το παρατσούκλι «το βασίλειο των φυτών και των ζώων» για την πλούσια βιοποικιλότητά της, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 120 προγράμματα διατήρησης για τη διάσωση περισσότερων από 100 απειλούμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένου του ασιατικού ελέφαντα και της μαϊμούς Yunnan.

Αυτά τα προγράμματα έχουν αυξήσει τον αριθμό των ασιατικών ελεφάντων από 193 σε 300 και τους πιθήκους της Yunnan από περίπου 1.000 σε πάνω από 3.300.

Ο Πρόεδρος του IUCN ανέφερε επίσης άλλες περιπτώσεις στην Κίνα, όπως το γιγάντιο panda, του οποίου η ευπάθεια έχει υποβαθμιστεί από “απειλούμενη” σε “ευάλωτη” στον κατάλογο IUCN, και οι αντιβόλες των Θιβέτ, από “απειλούμενες” σε “σχεδόν απειλούμενες”.

«Οι υποβαθμίσεις στην Κόκκινη Λίστα δείχνουν βελτίωση των αποτελεσμάτων προστασίας», είπε. «Η Κίνα έχει πολλές επιτυχημένες περιπτώσεις».

Ο καθηγητής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο του Franche-Comte, Patrick Giraudoux, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται για τη βιοποικιλότητα με Κινέζους συναδέλφους από τη δεκαετία του 1990, σημείωσε μια τεράστια αναβάθμιση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των Κινέζων.

“Στη δεκαετία του 1990, το ξύλο μπορούσε να κοπεί αρκετά ελεύθερα, αλλά τώρα η προστασία του περιβάλλοντος και των ειδών έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα στην Κίνα”, είπε.

Ο Alexandre Ricard, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pernod Ricard, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών στη Γαλλία και συνεργάτης της IUCN, δήλωσε στο Xinhua ότι η εταιρεία του υπέγραψε πρόσφατα συνεργασία με την ΜΚΟ Conservation International για την αναδάσωση μαγκρόβων στο Hailing Island στην Κίνα νότια επαρχία Guangdong.

«Η σχέση ήταν εξαιρετικά θετική», είπε. “Αυτό που βλέπω (στην Κίνα) είναι μια πραγματική ευαισθητοποίηση των καταναλωτών μας και του ευρύτερου κοινού όσον αφορά στην καταπολέμηση της ρύπανσης ειδικότερα”.

Ο Martin, ένας βετεράνος εμπειρογνώμονας του IUCN για τη διεθνή προστασία της φύσης και την προστασία της ερημίας, είπε ότι “το παράδειγμα της Κίνας με τον οικοπολιτισμό είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει ο κόσμος”.

“Αν κοιτάξετε τι συμβαίνει με το νέο σύστημα εθνικών πάρκων στην Κίνα, ειδικά επιλεγμένο για τη διάσωση όχι μόνο των ζώων αλλά της χλωρίδας και της πανίδας, η προστασία της φύσης στην Κίνα είναι ένα σύγχρονο παγκόσμιο παράδειγμα”, δήλωσε ο Martin, ο οποίος έχει πάει πολλές φορές στην Κίνα.

Όλες οι επαρχίες στην Κίνα έχουν χαράξει «οικολογικές κόκκινες γραμμές» και οι ζώνες που οριοθετούνται από τις «κόκκινες γραμμές» έχουν συνδυασμένη έκταση έως και το ένα τέταρτο της συνολικής εδαφικής έκτασης της χώρας.

«Σώζοντας τον άγριο βιότοπο δεν επιτρέπετε μόνο στο είδος να αναπαραχθεί από μόνο του, αλλά εξοικονομείτε όλη τη βιοποικιλότητα και δημιουργείτε κλίμα και λύση, βασικά δημιουργείτε και ενισχύετε την παραγωγή υπηρεσιών υποστήριξης της ζωής για όλη τη ζωή, “είπε ο Martin.

“Υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη εικόνα που συμβαίνει στην Κίνα, η οποία είναι ένα πραγματικό, σύγχρονο παγκόσμιο παράδειγμα για το πώς πρέπει να προχωρήσετε για τη διατήρηση της φύσης”, είπε.

 


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *