Σύμφωνα με τη νέα πολιτική χωρίς βίζα, με δοκιμαστική περίοδο από την 1η Δεκεμβρίου 2023 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, οι κάτοχοι απλών διαβατηρίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, αλλά και τη Μαλαισία μπορούν να απολαμβάνουν ταξίδια χωρίς βίζα στη Κίνα για έως και 15 ημέρες.
Η πολιτική θεωρήθηκε ευρέως ως ώθηση στον εισερχόμενο τουρισμό για την Κίνα και ως γέφυρα για ανταλλαγές ανθρώπων με ανθρώπους, ιδιαίτερα με περισσότερους Ευρωπαίους που σχεδιάζουν το ταξίδι τους στην εξωτική χώρα.
Για την 69χρονη Γαλλίδα συνταξιούχο Irene, η νέα πολιτική την ωθεί να κάνει άλλο ένα ταξίδι στην Κίνα σύντομα.
Ανακαλώντας την τελευταία της επίσκεψη στην Κίνα, η Irene εξέφρασε την ελπίδα να επισκεφθεί περισσότερες επαρχιακές πρωτεύουσες και να πάρει το τρένο εξπρές μεταξύ διαφορετικών πόλεων. «Η Κίνα είναι μια πραγματικά ελκυστική χώρα για εμάς εδώ στη Γαλλία».
«Εκτιμούμε πολύ την ευνοϊκή πολιτική για τα τέλη βίζας», δήλωσε ο Volodymyr Gordyeyev, Ουκρανός που ζει στη Γερμανία, ο οποίος υπέβαλε αίτηση για κινεζική βίζα στο κέντρο εξυπηρέτησης στη Φρανκφούρτη τη Δευτέρα.
Ο Gordyeyev αναφέρθηκε στο προσωρινό μέτρο που έλαβαν οι κινεζικές πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό από τις 11 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 για μείωση των τελών βίζας στο 75% των κανονικών τιμών.
«Σήμερα, οι πιο συνηθισμένοι τύποι κινεζικών αιτήσεων για βίζα είναι αυτές για μακροπρόθεσμες ή πολλαπλές άδειες εισόδου», είπε ένα μέλος του προσωπικού στο κέντρο εξυπηρέτησης κινεζικών αιτήσεων βίζας στη Φρανκφούρτη. Με τη νέα πρόσβαση χωρίς βίζα για τους Γερμανούς, το κέντρο σημείωσε πτώση των αιτήσεων κατά 25%.
Η κινεζική πρεσβεία στη Μάλτα ήταν μία από τις πρώτες που ανακοίνωσε τη μείωση των τελών βίζας την Παρασκευή. Ενώ το τέλος βίζας για τους πολίτες της Μάλτας που πηγαίνουν στην Κίνα μειώθηκε από 60 ευρώ σε 45 ευρώ, τα τέλη για τους κατοίκους της Μάλτας από άλλες χώρες έχουν επίσης μειωθεί στο 75% του προηγούμενου ποσού.
Η πρεσβεία είπε ότι η κίνηση αποσκοπούσε στην περαιτέρω διευκόλυνση των ανταλλαγών προσωπικού μεταξύ Κίνας και Μάλτας.
Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία δήλωσε ότι έχει λάβει μια σειρά μέτρων για την απλούστευση της αίτησης βίζας φέτος. Από τον Οκτώβριο, έχει ακυρώσει τα διαδικτυακά ραντεβού για αιτήσεις βίζας, με τους αιτούντες να μπορούν πλέον να πάνε απευθείας στο γραφείο θεωρήσεων τη Δευτέρα και την Τετάρτη το πρωί.
Οι επιπτώσεις των πρόσφατων κινήσεων της Κίνας για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών ήταν άμεσες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Μετανάστευσης της Κίνας, σχεδόν 18.000 άτομα από τις έξι χώρες, δηλαδή τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Μαλαισία, εισήλθαν στην Κίνα από την 1η έως τις 3 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ημερήσια αύξηση 39% σε σύγκριση με τις 30 Νοεμβρίου, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin.
Πρόσθεσε ότι περίπου 7.000 από αυτούς ήρθαν στην Κίνα μέσω της πολιτικής χωρίς βίζα και ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 39% του συνολικού αριθμού εισόδων από αυτές τις έξι χώρες.