Αποχαιρετούμε το Κουνέλι για να υποδεχτούμε τον Δράκο

Η κινεζική Πρωτοχρονιά είναι η πιο σημαντική γιορτή στο κινεζικό ημερολόγιο, η οποία συνήθως πέφτει μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου. Είναι μια κινητή αργία, ανάλογα με τον κύκλο της σελήνης.

Το 2024, η κινεζική Πρωτοχρονιά θα ξεκινήσει στις 10 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 28 Ιανουαρίου 2025. Κάθε χρόνο είναι αφιερωμένη σε ένα από τα δώδεκα ζώδια και το 2024 θα είναι η χρονιά του Ξύλινου Δράκου

Το Κινεζικό Νέο Έτος ονομάζεται επίσης Φεστιβάλ της Άνοιξης επειδή συμβολίζει την αρχή ενός νέου κύκλου ζωής. Οι Κινέζοι γιορτάζουν αυτή τη γιορτή για 15 ημέρες, κατά τις οποίες διοργανώνουν πολλές γιορτές, παραστάσεις, παρελάσεις και παιχνίδια.

Παραδοσιακά, είναι μια εποχή τιμής προγόνων και θεοτήτων, οικογενειακών συγκεντρώσεων και παρελάσεων στους δρόμους και πυροτεχνημάτων για να αποκρούσουν τα κακά πνεύματα. Αν και βασίζεται στο κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο, το σεληνιακό νέο έτος γιορτάζεται επίσης στην Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μογγολία, το Θιβέτ, το Βιετνάμ και σε ασιατικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Το τέλος της Πρωτοχρονιάς φέρνει η πρώτη πανσέληνος, που θα λάμψει στον ουρανό στις 24 Φεβρουαρίου φέτος.

Το Σεληνιακό Νέο Έτος δεν θεωρείται μόνο ως η αρχή του χρόνου, αλλά και ως μια εποχή ενοποίησης και αναγέννησης, που σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα και την αρχή της άνοιξης.

Παραδόσεις της Πρωτοχρονιάς

Οι προετοιμασίες ξεκινούν στις αρχές του τελευταίου μήνα της παλιάς χρονιάς. Την όγδοη μέρα αυτού του μήνα, όλη η οικογένεια ξεκινά τον γενικό καθαρισμό του σπιτιού για να διώξει τα κακά πνεύματα. Την ημέρα αυτή, παραδοσιακά τρώγεται μια γλυκιά σούπα ρυζιού που ονομάζεται laba. Την 23η ημέρα του τελευταίου μήνα του έτους, ο οικιακός Θεός της κουζίνας αποχαιρετίζεται τελετουργικά και φεύγει για να δώσει την ετήσια έκθεσή του στον Αυτοκράτορα του Jade.

Το βράδυ οργανώνεται ένα πλούσιο δείπνο που αποτελείται από γλυκά πιάτα και αλείφεται το στόμα του ειδώλου του Θεού της κουζίνας με μέλι για να υμνήσει την οικογένεια με γλυκά λόγια. Την επόμενη μέρα, ξεκινούν οι πραγματικές προετοιμασίες για τις διακοπές – ψώνια, συσκευασία δώρων και κάλυψη της εξώπορτας με φωτογραφίες nianhua της Πρωτοχρονιάς. Είναι καλό να εξοφλήσετε τυχόν χρέη αυτές τις μέρες.

Η πιο σημαντική μέρα είναι η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Όλη η οικογένεια συμμετέχει από το πρωί στην προετοιμασία των γευμάτων. Το κύριο πιάτο είναι τα ζυμαρικά jiaozi.

Οι Κινέζοι περνούν την Πρωτοχρονιά στο σπίτι και με την οικογένεια. Την ημέρα αυτή δίνονται δώρα ο ένας στον άλλον. Αυτά είναι συνήθως φρέσκα φρούτα, φρούτα με ζάχαρη, μπισκότα, καραμέλες ή φάκελοι με χρήματα. Το σούρουπο, πυροτεχνήματα και εκθέσεις πυροτεχνημάτων γίνονται στους δρόμους. Στη συνέχεια, παραδοσιακά, γίνεται θυσία σε ένα βωμό του σπιτιού αφιερωμένο στους προγόνους και παραδοσιακά καταναλώνεται κοινόχρηστο δείπνο, συνοδευόμενο από ζεστό κρασί ή βότκα. Η οικογένεια περνάει χρόνο στο τραπέζι μέχρι το πρωί, μιλώντας και παίζοντας διάφορα παιχνίδια (π.χ. κάρτες, mahjong).

Την αυγή της Πρωτοχρονιάς, ο κύριος του σπιτιού κατεβάζει τις φωτογραφίες nianhua από πάνω από την πόρτα. Την ημέρα αυτή γίνονται και πάλι θυσίες στους προγόνους.

Είναι επίσης μια εποχή για να γιορτάσουμε μαζί στους δρόμους της πόλης, όπου λαμβάνουν χώρα παραδοσιακοί χοροί λιονταριών με τη συνοδεία μουσικής και πυροτεχνημάτων. Το αποκορύφωμα της γιορτής είναι μια πομπή πολλών δεκάδων ατόμων που φέρουν την εικόνα ενός δράκου. Τα πάρτι στο δρόμο διαρκούν μέχρι αργά το βράδυ.

Τις επόμενες μέρες, οι δρόμοι της πόλης αδειάζουν και τα περισσότερα καταστήματα και γραφεία κλείνουν, καθώς οι Κινέζοι παραδοσιακά πηγαίνουν να επισκεφτούν συγγενείς.

Οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς τελειώνουν με τη Γιορτή των Φαναριών.

κινέζικο ζώδιο

Η προέλευση του ίδιου του κινεζικού ζωδιακού κύκλου είναι αβέβαιη. Μερικοί κινεζικοί θρύλοι ισχυρίζονται ότι ήταν οι θεοί που αξιολόγησαν τα χαρακτηριστικά των ζώων και τους ανέθεσαν μια σειρά με βάση αυτά, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα 12 ζώα του ζωδιακού κύκλου ήταν τα μόνα που αποχαιρέτησαν τον Βούδα. Δημοφιλής είναι και ο θρύλος του Αυτοκράτορα Jade, που οργάνωσε αγώνες ζώων. Το πρώτο ζώο υποτίθεται ότι ήταν ένα δυνατό βόδι, αλλά ένας έξυπνος αρουραίος, φοβούμενος για τη θέση του, πήδηξε στην πλάτη του βοδιού και πήδηξε κάτω λίγο πριν τη γραμμή τερματισμού. Ο Αυτοκράτορας εξεπλάγη από την πέμπτη θέση του Δράκου, ο οποίος, όντας ο μόνος ικανός να πετάξει, θα έπρεπε να είχε φτάσει πρώτος. Ωστόσο, ο μύθος λέει ότι ο λόγος για την καθυστέρηση του Δράκου ήταν η καλή του καρδιά και η καλοσύνη του – σταμάτησε για να φέρει βροχή στους αγρότες που υποφέρουν από ξηρασία. Η σειρά είχε ως εξής:

αρουραίος (鼠, shŭ)
βόδι (牛, niú)
τίγρη (虎, hŭ)
λαγός (兔, tù)
δράκος (龙, Lóng)
φίδι (蛇, she)
άλογο (马, mă)
πρόβατο/κατσίκι (羊, yáng
μαϊμού (猴, hóu)
κόκορας (鸡, jī)
σκύλος (狗, gŏu)
χοίρος (猪, zhū)

Ο προστάτης άγιος του περασμένου έτους, το κουνέλι στην κινεζική κουλτούρα είναι γνωστό ως το πιο ευτυχισμένο από τα δώδεκα ζώα. Συμβολίζει το έλεος, την ευγένεια, την κομψότητα και την ομορφιά. Οι άνθρωποι που γεννήθηκαν το έτος του κουνελιού είναι ήρεμοι και έχουν καλό γούστο. Είναι επίσης ανασφαλείς και ευαίσθητοι, δεν τους αρέσει να τους επικρίνουν, γι’ αυτό και δεν τους αρέσουν οι αλλαγές.

Ο Δράκος που αναλαμβάνει φέτος είναι πολύ διαφορετικός από τον προκάτοχό του.

Οι δράκοι στην κινεζική κουλτούρα συμβολίζουν τη μεγάλη δύναμη, την ευτυχία και τη δύναμη. Αντιπροσωπεύουν την εξουσία, ειδικά τον έλεγχο των τυφώνων, των υδάτων, των βροχοπτώσεων και των πλημμυρών. Ο Κινέζος Δράκος είναι ένα όμορφο, σοφό και φιλικό πλάσμα, σε αντίθεση με τον δράκο όπως είναι γνωστός στον δυτικό κόσμο, που αναπνέει φωτιά και συμβολίζει την καταστροφή και τη βία.

Ο Κινέζος Δράκος αγαπάται και λατρεύεται από όλους. Έχει τα ιερά και τους ναούς του και εδώ και χιλιάδες χρόνια οι Κινέζοι πίστευαν ότι φέρνει βροχή, ευτυχία και ευημερία. Είναι καλοκάγαθος, ευγενικός και προικισμένος με θεϊκή σοφία.

Αρχαιολογικές ανακαλύψεις, όπως αγγεία, τεχνουργήματα από νεφρίτη και χάλκινα αγγεία που χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια, φέρουν την εικόνα του δράκου, υποδηλώνοντας τη σημασία του ακόμη και σε τόσο αρχαίες εποχές.

Ο δράκος της αρχαίας Κίνας ήταν ένα περίπλοκο πλάσμα, που συχνά απεικονιζόταν με τα λέπια ενός ψαριού, την ουρά ενός φιδιού, την κοιλιά μιας αχιβάδας, το κεφάλι μιας καμήλας, τα νύχια ενός αετού, τα πόδια μιας τίγρης, αυτιά αγελάδας και μάτια δαίμονα. Αυτός ο συνδυασμός χαρακτηριστικών διαφορετικών ζώων υποδηλώνει ότι ο δράκος θεωρήθηκε ως σύμβολο της ολότητας και της δύναμης του φυσικού κόσμου. Ο δράκος συμβολίζει το μυστήριο, το θαύμα και την πρωταρχική δύναμη. Αντιπροσωπεύει επίσης νέα ξεκινήματα, έχει τη δύναμη να χειραγωγεί τα στοιχεία και παρέχει στους ανθρώπους ανακούφιση και ανάπαυλα από τους αγώνες και στη συνέχεια τους ανοίγει σε αφθονία.

Παιδιά της χρονιάς του Δράκου

Ο δράκος είναι τόσο δημοφιλής στην Κίνα που οι άνθρωποι ακόμη και σήμερα σχεδιάζουν τη γέννηση των παιδιών τους κατά τα χρόνια υπό την κυριαρχία του.

Πιστεύεται ότι τα παιδιά που γεννιούνται το έτος του Δράκου είναι καλοί ηγέτες και πολύ χαρούμενα στη ζωή. Προφανώς κάθε δώδεκα χρόνια, τη χρονιά του Δράκου, τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται στην Κίνα.

Οι άνθρωποι που γεννιούνται κάτω από το ζώδιο του Δράκου έχουν πολλή αισιοδοξία, με την οποία φυσικά μολύνουν τους άλλους, γι’ αυτό και τους αρέσουν και τους εκλαμβάνουν ως καλοί, χαμογελαστοί και πρόθυμοι να δώσουν καλές συμβουλές. Εκτιμούν την ελευθερία τους, τον δικό τους χώρο, δεν τους αρέσει η στασιμότητα και η πλήξη.

Τα τελευταία χρόνια υπό την κυριαρχία του δράκου, δηλαδή 1904, 1916, 1928, 1940, 1952, 1964, 1976, 1988, 2000, 2012, μεταξύ άλλων, γεννήθηκαν οι: John Lennon, Bruce Lee, Martinna Luther King, , Vladimir Putin, Che Guevara, Christian Dior, Ringo Starr, Shirley Temple, Isabella Rossellini και Adele.

Γιατί το σεληνιακό νέο έτος 2024 ονομάζεται Έτος του Ξύλινου Δράκου;

Το κινεζικό ημερολόγιο είναι ένας κύκλος 12 ετών, με κάθε έτος να συνδέεται με ένα από τα δώδεκα ζώα – έναν αρουραίο, ένα βόδι, μια τίγρη, ένα κουνέλι, έναν δράκο, ένα φίδι, ένα άλογο, μια κατσίκα, μια μαϊμού, έναν κόκορα, ένα σκυλί και ένα γουρούνι.

Κάθε έτος αντιστοιχεί επίσης σε ένα από τα πέντε βασικά στοιχεία (wuxing)

στην κινεζική κοσμολογία (μέταλλο, ξύλο, νερό, γη και αέρας), δημιουργώντας έναν κύκλο 60 ετών. Το σύμπαν πιστεύεται ότι αποτελείται από πέντε στοιχεία που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους με κυκλικό τρόπο. Ο κύκλος των 60 ετών είναι ένας συνδυασμός 12 ζωδίων και πέντε στοιχείων. Η κατανόηση και η εφαρμογή των πέντε στοιχείων είναι μια ουσιαστική πτυχή της κινεζικής αστρολογίας, της κοσμολογίας, της ιατρικής, της φιλοσοφίας και του φενγκ σούι.

Το κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο συνδυάζει ένα επιλεγμένο ζώο και ένα στοιχείο που σχετίζεται με ένα δεδομένο έτος. Το Έτος του Δράκου το 2024 συνδέεται με το στοιχείο του Ξύλου. Ο συνδυασμός του ζωδίου (Δράκος) και του στοιχείου (Ξύλο) ορίζει το έτος ως Έτος του Ξύλινου Δράκου.

Ποια θα είναι η χρονιά υπό την κυριαρχία του Δράκου;

Σύμφωνα με τους αστρολόγους, με το νέο έτος του Ξύλινου Δράκου, οι ζωές μας θα φαίνονται εντελώς διαφορετικές από τη χρονιά του ευγενικού Κουνελιού. Θα είμαστε πρόθυμοι να πάρουμε περισσότερα ρίσκα. Μπορούμε να γεμίσουμε ενέργεια. Αυτή θα είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα περίοδος. Το Έτος του Ξύλινου Δράκου εμφανίζεται μία φορά κάθε 60 χρόνια. Αυτή η περίοδος υποτίθεται ότι θα είναι εξαιρετικά χαρούμενη και γεμάτη θετικές εμπειρίες. Τους επόμενους μήνες αξίζει να ρισκάρετε σε πολλά επίπεδα, επαγγελματικά και ιδιωτικά.

Λοιπόν, πιάστε δουλειά!


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *