Η ψηφιακή συνεργασία ενισχύει την οικονομική ανάπτυξη στις χώρες εταίρους του BRI

Οι συμμετέχοντες στην ετήσια διάσκεψη του Boao Forum for Asia (BFA) 2024 κάλεσαν τις συμμετέχουσες χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία στην τεχνολογική καινοτομία και την ψηφιακή οικονομία.

Από την ίδρυσή του το 2013, το BRI που προτείνει η Κίνα έχει αποκομίσει σημαντικά οφέλη από την εμβάθυνση της «σκληρής συνδεσιμότητας» της υποδομής και της «ήπιας συνδεσιμότητας» της τεχνολογίας, μέχρι τον συντονισμό προτύπων και κανόνων στις συμμετέχουσες χώρες, είπαν οι συμμετέχοντες σε μια συζήτηση σχετικά με τη συνεργασία υψηλής ποιότητας Belt and Road την Παρασκευή.

Το BRI έχει ξεκινήσει χιλιάδες έργα σε περίπου 150 χώρες και περιοχές τα τελευταία χρόνια, παρέχοντας οικονομική και τεχνολογική βοήθεια καθώς και απτά οφέλη στους ανθρώπους, δήλωσε ο Zafar Uddin Mahmood, σύμβουλος πολιτικής του γενικού γραμματέα της BFA.

Για το Πακιστάν, έναν από τους μεγαλύτερους δικαιούχους του BRI, ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Shahid Khaqan Abbasi είπε ότι η πρωτοβουλία και ο Οικονομικός Διάδρομος Κίνας-Πακιστάν έχουν προωθήσει αμοιβαία επωφελή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και άλλων τομέων στις δύο χώρες.

Ο σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να προωθήσει την κοινή ανάπτυξη και ευημερία για τις συμμετέχουσες χώρες, δήλωσε ο Renat Bekturov, κυβερνήτης του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Κέντρου της Astana, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι πλέον ηγετική τεχνολογική καινοτομία σε πολλούς τομείς και η κοινή χρήση αυτών των τεχνολογιών θα είναι win-win για όλους τις χώρες που συμμετέχουν στο BRI.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι από το 2013 έως το 2022, η σωρευτική αξία του εμπορίου μεταξύ της Κίνας και των χωρών εταίρων της BRI έφτασε τα 19 τρισεκατομμύρια ευρώ, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,4%. Οι σωρευτικές αμφίδρομες επενδύσεις μεταξύ της Κίνας και των χωρών εταίρων ανήλθαν σε 380 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα.

Ενώ επαίνεσαν τα γόνιμα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας μέχρι στιγμής, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση τόνισαν επίσης τον ρόλο του «Ψηφιακού Δρόμου του Μεταξιού», της τεχνολογικής διάστασης της πρωτοβουλίας, στην προώθηση του οικονομικού μετασχηματισμού και της βιομηχανικής αναδιάρθρωσης στις χώρες εταίρους του BRI.

Το έργο «Digital Silk Road» είναι σημαντικό για τη συνολική ανάπτυξη των χωρών που συμμετέχουν στο BRI, καθώς και για την ίδια την πρωτοβουλία, δήλωσε η Suma Chakrabarit, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι το έργο πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία και την ανταλλαγή της ψηφιακής τεχνολογίας, να βοηθήσουν τους ντόπιους να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή τεχνολογία και να ενισχύσουν τις ικανότητές τους καινοτομίας.

Οι απόψεις του απηχήθηκαν από τον Jin Liqun, πρόεδρος και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Asian Infrastructure Investment Bank, λέγοντας ότι η κατασκευή ψηφιακής υποδομής είναι κρίσιμη και οι χορηγοί έργων πρέπει να λάβουν υπόψη τον ψηφιακό παράγοντα στη μελλοντική επένδυση.

Υπάρχει ένα ψηφιακό κενό καθώς οι χώρες χαμηλού εισοδήματος είναι αδύναμες σε ψηφιακές υποδομές και θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη βελτίωση της ικανότητας ψηφιακής διασύνδεσής τους, πρόσθεσε.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις κατά την προώθηση της ψηφιακής τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές και ηθικές αβεβαιότητες, οι οποίες χρειάζονται τις κοινές προσπάθειες των χωρών εταίρων του BRI για να αντιμετωπιστούν, είπε ο Abbasi.

Το Ετήσιο Συνέδριο BFA 2024 συγκέντρωσε περίπου 2.000 συμμετέχοντες από τις 26 έως τις 29 Μαρτίου στο Μποάο, μια πόλη-θέρετρο στην επαρχία Hainan, στη νότια Κίνα. Η BFA, που ιδρύθηκε το 2001, είναι ένας μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός διεθνής οργανισμός που δεσμεύεται να προωθεί την περιφερειακή οικονομική ολοκλήρωση και να φέρει τις ασιατικές χώρες πιο κοντά στους αναπτυξιακούς τους στόχους.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *