Qingmingjie – Φεστιβάλ Σάρωσης Τάφων

Κάθε χρόνο, στις αρχές Απριλίου, οι Κινέζοι γιορτάζουν το Qingmingjie, μια από τις πιο σημαντικές γιορτές στο κινεζικό ημερολόγιο. Κυριολεκτικά μεταφράζεται σημαίνει Αγνό και Φωτεινό Πανηγύρι και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των νεκρών.

Η παράδοση του Qingmingjie, που ονομάζεται επίσης Φεστιβάλ Σάρωσης Τάφων, είναι πάνω από 2.500 ετών. Η αργία είναι κινητή και πέφτει πάντα στις αρχές Απριλίου, 106 ημέρες μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με το σεληνιακό ημερολόγιο, φέτος στις 4 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι Κινέζοι παίρνουν τρεις μέρες άδεια από τη δουλειά για να έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους τάφους των αγαπημένων τους, που συχνά βρίσκονται μακριά από τα κέντρα των πόλεων. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι το αντίστοιχο του ελληνικού Ψυχοσαββάτου, όπου και εμείς περιποιούμαστε τις ψυχές των προγόνων μας.

Ζωή μετά το θάνατο

Σύμφωνα με τις κινεζικές πεποιθήσεις, οι ψυχές που περιπλανιούνται μετά τον θάνατο έχουν τις ίδιες ανάγκες με τους ζωντανούς ανθρώπους. Νιώθουν πείνα, κρύο και δίψα, αλλά και θυμό, θυμό, λύπη και χαρά. Ωστόσο, οι ταλαιπωρίες της μετά θάνατον ζωής μπορούν να απαλυνθούν με κατάλληλες τελετουργίες.

Πριν από το φεστιβάλ Qingmingjie, οι τάφοι καθαρίζονται, τα φύλλα καθαρίζονται και τα ζιζάνια ξεριζώνονται. Την ημέρα της γιορτής, όλη η οικογένεια μαζεύεται στον τάφο και το παλαιότερο μέλος της ανάβει τα κεριά που έχουν τοποθετηθεί στον τάφο. Δίπλα στην ταφόπλακα τοποθετούνται πιάτα με τελετουργικό γεύμα για τον νεκρό. Στη συνέχεια, τα χαρτονομίσματα και άλλα χαρακτηριστικά πλούτου που χύνονται με κρασί καίγονται. Αυτό προκύπτει από την πεποίθηση ότι οι νεκροί χρειάζονται τα ίδια πράγματα στον «άλλο κόσμο» που χρειάζονταν κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής τους.

Όλα τα μέλη της οικογένειας, από το μεγαλύτερο έως το νεότερο, αποτίουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα υποκλίνοντας τρεις φορές. Συμβολικές προσφορές γίνονται επίσης σε τοπικές θεότητες και άγνωστα πνεύματα που περιφέρονται εκεί κοντά. Αυτό το τελετουργικό έχει σκοπό να δείξει σεβασμό στους νεκρούς, αλλά και να εξευμενίσει τις αδέσποτες ψυχές να μην διώξουν τους ζωντανούς.

Κάποιος μπορεί να εντυπωσιαστεί από την αισιοδοξία στην παραδοσιακή κινεζική άποψη του θανάτου. Δεν υπάρχει εκεί η έννοια του προπατορικού αμαρτήματος και το πέρασμα στη μετά θάνατον ζωή δεν απαιτεί ριζική αλλαγή. Στη δυτική κουλτούρα μιλάμε για αναγέννηση, λύτρωση, σωτηρία ή νέα ζωή. Στην κινεζική παράδοση, πεθαίνεις, αλλά παραμένεις αυτός που ήσουν.

Μια γιορτή χαράς και άνοιξης

Το Qingmingjie στην Κίνα γιορτάζεται σε μια χαρούμενη ατμόσφαιρα. Δεν πρόκειται μόνο για επίσκεψη τάφων και λατρεία προγόνων. Οι αρχές Απριλίου στο Μέσο Βασίλειο είναι μια εποχή με όμορφο, ηλιόλουστο καιρό, άνοδο της θερμοκρασίας και μεγαλύτερες μέρες. Ως εκ τούτου, οι διακοπές Qingmingjie είναι επίσης μια ευκαιρία για οικογενειακά ταξίδια έξω από την πόλη, μακρινούς περιπάτους και χαρά λόγω των πρώτων πραγματικά ζεστών ημερών.

Μια εγγενής παράδοση αυτής της γιορτής, δημοφιλής σε μικρούς και μεγάλους Κινέζους, είναι το πέταγμα χαρταετού, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και το βράδυ, όταν χάρτινα φανάρια δένουν στους χαρταετούς και λάμπουν σαν αστέρια στον απογευματινό ουρανό. Παλαιότερα, οι άνθρωποι έκοβαν το σπάγκο για να κάνουν τον χαρταετό να πετάξει ελεύθερο, φροντίζοντας συμβολικά μαζί του τη φροντίδα και την ασθένεια.

Ημέρα κρύου φαγητού

Μια μέρα πριν το Qingmingjie ήταν η παραδοσιακή Κινεζική Ημέρα Κρύου Φαγητού. Το Cold Food ή το Φεστιβάλ Hanshi είναι μια παραδοσιακή κινεζική γιορτή που εξελίχθηκε από μια τοπική ανάμνηση του θανάτου του ευγενή Jin Jie Zitui τον 7ο αιώνα π.Χ., κατά τη διάρκεια της δυναστείας Zhou, σε εορτασμούς σε όλη την Ανατολική Ασία. Το όνομα προέρχεται από την παράδοση να αποφεύγεται το άναμμα οποιουδήποτε τύπου φωτιάς, ακόμη και κατά την προετοιμασία του φαγητού. Με τον καιρό, το Hanshi και το Qingmingjie συγχωνεύτηκαν σταδιακά σε ένα φεστιβάλ.

Τα παραδοσιακά φαγητά Qingming περιλαμβάνουν γλυκές μπάλες από πράσινο ρύζι, χυλό με άνθη ροδάκινου, τραγανά μπισκότα, σαλιγκάρια Qingming και αυγά. Αυτά τα πιάτα συνήθως μαγειρεύονται μία ή δύο ημέρες πριν από την άφιξη του Qingming, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φάνε και να ξεκουραστούν.

Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα είναι οι γλυκές πράσινες μπάλες ρυζιού, τα «πράσινα ζυμαρικά». Είναι ένα πιάτο που αποτελείται από ένα μείγμα κολλώδους σκόνης ρυζιού και χυμού πράσινου λαχανικού και είναι γεμιστό με ζαχαρούχο πολτό φασολιών. Οι μπάλες έχουν χρώμα νεφρίτη-πράσινο, έχουν κολλώδη γεύση και γλυκό άρωμα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *