Οι κορυφαίες ξένες εταιρείες συνειδητοποιούν ότι η κινεζική αγορά δεν είναι μόνο μεγάλη αλλά και πηγή καινοτομίας και γνώσης, δήλωσε ο Tomas Casas Klett, διευθυντής του China Competence Center στο Πανεπιστήμιο του St. Gallen.
Η Κίνα είναι ο μοχλός της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης «επειδή είναι μια τεράστια οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο», είπε ο Casas Klett στο Xinhua στο περιθώριο του 53ου Συμποσίου του St. Gallen.
Ο πληθωρισμός είναι πάντα ένα ζήτημα για τις διεθνείς επιχειρήσεις, αλλά η Κίνα δείχνει σταθερότητα τιμών σε αντίθεση με ορισμένες ανεπτυγμένες οικονομίες, «όπου οι ρυθμοί πληθωρισμού μειώνονται αλλά παραμένουν πεισματάρηδες», είπε ο μελετητής με 15ετή εμπειρία στην επιχειρηματικότητα στην Κίνα.
«Από την άλλη πλευρά, η κινεζική αγορά είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική», είπε, προσθέτοντας ότι ο κόσμος επωφελείται από τον δυναμισμό και την αυξημένη αποτελεσματικότητα της κινεζικής αγοράς.
Οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 0,1% τον Μάρτιο από πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Γραφείου Στατιστικής (NBS) τον περασμένο μήνα, έναντι αύξησης 0,7% τον Φεβρουάριο, που ήταν η πρώτη άνοδος σε έξι μήνες.
Στις «δύο συνεδριάσεις» της Κίνας τον Μάρτιο, η κυβέρνηση έθεσε στόχο αύξησης του ΑΕΠ περίπου 5 τοις εκατό για το 2024.
Ερωτηθείς για το ξένο επιχειρηματικό κλίμα στην Κίνα, ο Casas Klett εξέφρασε την εμπιστοσύνη του, λέγοντας ότι «η θεμελιώδης κινεζική οικονομική πραγματικότητα είναι αυτή της ανάπτυξης».
“Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα το συνειδητοποιούν αυτό. Θέλουν ένα κομμάτι αυτής της αγοράς και θέλουν ένα κομμάτι αυτής της ανάπτυξης”, είπε.
Τον Ιανουάριο, η Κίνα και η Ελβετία ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση μιας κοινής μελέτης σκοπιμότητας για την αναβάθμιση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (ΣΕΣ) και συμφώνησαν να υποστηρίξουν την ταχεία έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων.
Η ΣΕΣ μεταξύ των δύο εθνών υπογράφηκε το 2013 και τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2014.
«Μια αναβάθμιση της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου θα ήταν ευπρόσδεκτη», δήλωσε ο Casas Klett. “Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω ελευθέρωση και περαιτέρω άνοιγμα. Υπάρχει όρεξη και από τις δύο πλευρές να ανοιχτούν.”
Νωρίτερα αυτό το έτος, η Κίνα χορήγησε στην Ελβετία μονομερή μεταχείριση χωρίς βίζα, ενώ η Ελβετία δήλωσε ότι θα παρέχει μεγαλύτερη ευκολία έκδοσης βίζας για τους Κινέζους υπηκόους και τις κινεζικές επιχειρήσεις που επενδύουν στην ευρωπαϊκή χώρα.
Το Συμπόσιο του St. Gallen, ένας κορυφαίος οργανισμός με γνώμονα τους φοιτητές και πλατφόρμα για διάλογο και συνεργασία μεταξύ των γενεών, πραγματοποίησε το ετήσιο συνέδριό του στις 2-3 Μαΐου με θέμα «Αντιμετώπιση της σπανιότητας».