Ποια είναι η γοητεία της σούπερ μεγάλης αγοράς της Κίνας;
Κάθε 24 ώρες, καταγράφονται κατά μέσο όρο πάνω από 27.000 νέες επιχειρήσεις, περισσότερα από 80.000 οχήματα βγαίνουν από τη γραμμή συναρμολόγησης, προϊόντα αξίας 35 δισεκατομμυρίων γιουάν (σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ) πωλούνται στο διαδίκτυο και περίπου 300 εκατομμύρια δέματα παραδίδονται σε όλη τη χώρα.
Την τελευταία δεκαετία, η Κίνα ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει προωθήσει μια ανθεκτική και ζωντανή εγχώρια αγορά που διαθέτει μεγάλες δυνατότητες και φέρνει οφέλη στον κόσμο.
ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κινεζική αγορά στις μέρες μας έχει μεγαλύτερη κλίμακα, καλύτερη δομή της αγοράς, πληρέστερους κανόνες και θεσμούς και ισχυρότερη διεθνή επιρροή και έλξη.
Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη ομάδα μεσαίου εισοδήματος στον κόσμο και τη δεύτερη μεγαλύτερη καταναλωτική αγορά, η οποία παρέχει τεράστιες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς, από την κατασκευή αυτοκινήτων έως τα τρόφιμα και τα καλλυντικά σε όλο τον κόσμο.
Με την ισχυρή εγχώρια αγορά, η Κίνα συμβάλλει πάνω από το 30 τοις εκατό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Καθώς η Κίνα είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος περισσότερων από 140 χωρών και περιοχών, κάθε 1 ποσοστιαία μονάδα της οικονομικής ανάπτυξής της θα μεταφράζεται σε αύξηση 0,3 της εκατοστιαίας μονάδας στην παραγωγή άλλων οικονομιών.
Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, η χώρα κατέχει όλες τις βιομηχανικές κατηγορίες και η προστιθέμενη αξία της μεταποίησης αντιπροσωπεύει το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου συνόλου. Η Κίνα παραμένει ως η κορυφαία χώρα εμπορίας αγαθών για χρόνια, και τα δίκτυα σιδηροδρόμων και οδών ταχείας κυκλοφορίας είναι επίσης απαράμιλλα.
Η αγορά εξακολουθεί να εξελίσσεται και να προοδεύει, με σθένος και δυναμική που προσφέρουν 180 εκατομμύρια επιχειρηματικές οντότητες και 170 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν λάβει τριτοβάθμια εκπαίδευση ή έχουν επαγγελματικές δεξιότητες.
Δελεασμένες από τις ευκαιρίες της αγοράς, οι παγκόσμιες επιχειρήσεις έχουν αυξήσει την παρουσία τους εδώ τις τελευταίες δεκαετίες, με τον αριθμό των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό στην Κίνα να συσσωρεύεται σε πάνω από 1,18 εκατομμύρια. Τα προϊόντα από το iPhone της Apple μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla έχουν αποδείξει τον αναφαίρετο ρόλο της κινεζικής αγοράς στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
Οι ξένοι επενδυτές που αναζητούν δυνατότητες ανάπτυξης δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ μακριά για την «επόμενη Κίνα», επειδή «η επόμενη Κίνα είναι η Κίνα», δήλωσε ο Joe Ngai στην McKinsey & Company στην Greater China.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ
Η Κίνα χρειάστηκε 27 χρόνια από το 1995 έως το 2022 για να δει την παραγωγή οχημάτων νέας ενέργειας (NEV) να αυξάνεται από κανένα σε 10 εκατομμύρια, ενώ η επίτευξη του δεύτερου στόχου παραγωγής των 10 εκατομμυρίων χρειάστηκε μόνο 17 μήνες από τον Φεβρουάριο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.
Ο Wang Yiming, αντιπρόεδρος του China Center for International Economic Exchanges, δήλωσε ότι η εξαιρετικά μεγάλη αγορά της Κίνας βελτιώνει σημαντικά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του κατασκευαστικού της τομέα και προωθεί δυναμικά την ανάπτυξη νέων βιομηχανιών, νέων επιχειρηματικών μορφών και νέων επιχειρηματικών μοντέλων, μεταξύ άλλων.
Με τα χρόνια, η εξαιρετικά μεγάλη αγορά της Κίνας έχει επιταχύνει την ανάπτυξη νέων υποδομών και αναδυόμενων βιομηχανιών.
Επί του παρόντος, περισσότερα από τα μισά NEV παγκοσμίως κυκλοφορούν στους δρόμους της Κίνας και οι ψηφιακές πληρωμές της χώρας ως προς την αξία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου συνόλου.
Η συνολική κλίμακα υπολογιστικής ισχύος της Κίνας κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο και ο αριθμός των επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης (AI) στην Κίνα ξεπερνά τις 4.400, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής.
Σε μια κίνηση να χαρτογραφήσει την ανάπτυξη των στρατηγικών αναδυόμενων βιομηχανιών και των μελλοντικών βιομηχανιών, η Κίνα έκανε πρόσφατα την ανάπτυξη νέων παραγωγικών δυνάμεων ως συνθηματική φράση στη χάραξη πολιτικής της.
Υπογραμμίζοντας αυτή την ιδέα, η Κίνα στοχεύει να προωθήσει την προηγμένη παραγωγικότητα μέσω επαναστατικών τεχνολογικών ανακαλύψεων, καινοτόμου κατανομής των συντελεστών παραγωγής και βαθύτερης βιομηχανικής αναβάθμισης.
«Μπροστά στις άνευ προηγουμένου αλλαγές στον κόσμο, η επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία έχει γίνει κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Κίνας», δήλωσε ο Xue Lan, κοσμήτορας του κολεγίου Schwarzman στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.